С 15 септември идва не само веселието, но и забраните 12.09 | 07:45

Вижте какви санкции грозят учениците при нарушаване на правилата в час

От Теодора Кокаланова

Настъпването на 15 септември безспорно носи много положителни емоции. След изпъстрената с веселие ваканция обаче учениците ще се превърнат по-отговорни в образователната институция. В час винаги е интересно, но има и определени правила-нововъведения, с които подрастващите ще бъдат задължени да се съобразят. 

Директори на училища ще забраняват ползването на мобилни телефони в час. Санкциите ще се увеличат. Някои училищни ръководства сътвориха специални допълнения към правилниците за дейността на училището. Досега забрана има в правилника за приложение на закона за народната просвета, но масово не се спазва - нито от учители, нито от ученици.

В столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна" е вписана нова точка: педагогическата колегия настоятелно препоръчва в училище да не се носят смартфони (с тъчскрийн, с възможности за използване на социални мрежи и електронни игри). От ръководството настояват учениците да не ползват в училище модели над 50 лв.

Забранено е вкарването в класната стая на таблети, MP3 и други електронни устройства без разрешението на учителя. "Използването на смартфони в час намалява успеха поне с една единица", смята директорът на 51-во училище Асен Александров. Според него 5-10-минутно разсейване заради чатене във Facebook или пращане на съобщение било равнозначно на отсъствие.

"Нашето намерение беше да направим като в Англия и Испания, където има тотална забрана на мобилните телефони в училище, но щеше да има отпор от родителите. Майките държат да се чуват с децата, особено по-малките. Обикновено питат дали са си изяли сандвича", отбеляза още директорът. 

Асен Александров смята, че въпросът може да се стори на някого дребнав, но "тогава да не критикуват учителите за ниските резултати на децата". Ползването на евтини телефони било и с възпитателна цел - да не се дразнят децата на по-малко заможните родители.

"Направихме референдум по въпроса, събирахме мнения на сайта от април до края на юни", заяви директорът на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, който също е дописал правилника за дейността на училището. На определено място в стаята ще има списък с номерата на учениците, където те ще оставят телефона си на безшумен режим. 

Срещу нарушителите на реда са предвидени санкции, съобщи в. "24 часа". Най-невинната е разговор с учителя, втората е отстраняване на ученика от час и изпращането му в дирекцията. Третата е викане на родител, на когото се предава мобилният апарат. Следват забележка, предупреждение за преместване, ако нарушението се извършва системно. 

Водещи

Най-четени