С 600 000 лв. ремонтират фонтаните пред Народния театър и в Южния парк 03.08 | 19:56

На територията на София има общо 12 фонтана

От Ивелина Георгиева

На територията на София има 12 фонтана, 10 от тях се поддържат от ВиК-София.

Другите два са фонтанът на Ротондата, който не е пуснат в експлоатация и фонтанът пред НДК, който се обслужва от друга фирма, избрана от "Софийска вода" АД. Това каза заместник-кметът на Столична община Ирина Савина, докато проверяваше как вървят почистващите дейности на фонтаните в столицата.

Тя уточни, че всичките 10 фонтана имат изготвени технически паспорти, на базата, на които е направен график за основни ремонтни дейности. По думите й за повече от 20 години софийските фонтани са претърпели само частичен и козметичен ремонт.

До средата на месец август се очаква да започне основният ремонт на фонтана в Южния парк, а в края на месец октомври се предвижда стартирането на ремонтните дейности на фонтана пред Народния театър "Иван Вазов", съобщи още Савина.

Столична община е заделила общо 600 хиляди лева от бюджета за 2011 г. за ремонта на двете съоръжения. Цялостната реконструкция на фонтана пред Народния театър ще струва на общината 450 хиляди лева, а на този в Южния парк - 150 хиляди лева.

Общината в момента е в процедура за избор на изпълнител за фонтана в Южния парк и предстои да обяви конкурс за този пред Народния театър.

През 2012 г. ще се направи основен ремонт и на другите 8 фонтана на територията на София. Фонтаните пред НДК са оставени за ремонт през 2013 г, тъй като са свързани с проекта за облагородяване на пространството отпред.

Фонтаните в София са безопасни за гражданите, коментира Ирина Савина. Те се почистват два пъти в месеца със специални препарати. Столична община извършва непрекъснато проверки от общината, без да ги съгласува с ВиК-София.

Почистването на фонтаните включва източване на водния басейн, почистване с водоструйка, след това басейнът отново се пълни и се поставят таблетки против микроорганизми за дезинфекции, обясни Мартин Стаменов, технически ръководител във ВиК София.

Той добави, че таблетките се използват и за почистване на плувните басейни и имат сертификат от здравното министерство, според който препаратите са безопасни.

Взети са стандартни мерки за безопасност на фонтаните, коментира още Ирина Савина. Тя посочи, че в началото на всеки месец се извършват ел. замервания от лицензирана лаборатория. Пред всеки фонтан са поставени табели, сигнализиращи, че е забранено къпането в тях.

Столичният инспекторат е органът, който следи за неизпълнението на забраната и може да налага глоби на къпещите се от 1000 до 5000 лв., в зависимост от нарушението.

Поддръжката, експлоатацията и почистването на всичките 10 фонтана струва на общината 9 хиляди лева месечно, информира Савина. Разходите за водата се заплащат отделно и струват между 50 и 100 хиляди лева, каза още тя.

На въпрос какво се случва с "фонтана-убиец", намиращ се на площад Славейков, Савина отговори, че за него все още няма разрешение от прокуратурата да бъде пуснат в експлоатация. Ако все пак му се издаде разрешение, от общината ще направят необходимите изследвания и паспортизация.

iNews припомня, че през 2005 г във фонтана на площад "Славейков" загина 34-годишният Веселин Петров, който бе ударен от ток.

Водещи

Най-четени