С Хилари Клинтън ще говорим за визите и трудовия стаж на българите в САЩ 03.02 | 17:13

Държавният секретар на САЩ пристига у нас в неделя

От Ивелина Георгиева

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще посети България в неделя, 5 февруари. Очаква се тя да пристигне на летище София около 12:00 часа, след което ще потегли към Президентството и Министерския съвет за среща с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов.

Темите, които ще се обсъждат между държавниците, са много и разнообразни и ще са интересни на по-широк кръг от хора, а не само за тези, които се занимават с политика. Това каза говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева.

Политиците ще разговарят относно признаването на трудовия стаж на българи, които са работили в САЩ,  визите за пътуване, образователни обмени и сътрудничество между ВУЗ-овете, както и подобряване на бизнес отношенията ни със САЩ, посочиха от МВнР.

По отношение на военно-политическото ни сътрудничество ще бъдат разгледани различни варианти, които да са в унисон с американската стратегия за изтеглянето на българските военни от Афганистан, тъй като България ще продължи да разчита на американската експертна и материална помощ.

След приемането на новата отбранителна американска стратегия за страната ни ще е важно да види, че помощта за реформата и модернизацията на Българската армия, която получаваме от години, ще бъде запазена, заяви Весела Чернева.

Ще се обсъжда и запазването на ангажимента към съхраняване на американското участие в съвместните ни съоръжения – военните бази. "Ние очакваме те да продължат да се използват в същия мащаб и Българската армия да продължи да тренира, да се модернизира и да подготвя части за наши мисии в чужбина", каза Чернева. Освен за нас базите са важни и в регионален контекст, тъй като имаме двустранни споразумения със страни като Израел за тези съоръжения.

По отношения на регионалните въпроси ще бъдат обсъдени Западните Балкани с акцент Босна и Херцеговина. Причината е, че през април 2010 година в естонската столица Талин, по време на срещата между външните министри на НАТО, българският външен министър и държавният секретар на САЩ са били сред най-отявлените защитници за даването на план за членство на Босна в НАТО.

Ще се дискутират и проблемите в Близкия Изток и Северна Африка, като по-конкретно ще се наблегне на Иран, Сирия и Египет.

Активната роля на България в някои аспекти по проблемните на този регион ни дава основание да смятаме, че можем задълбочено да говорим с американската страна, смятат от външното ни министерство.

По въпросите за енергийната сигурност ще се обсъди проекта "Набуко", целият комплекс на южния коридор и това, което страната ни планира като елементи на свързаност с европейската газова система.

Ще стане дума и за ядрена енергетика и по-конкретно за АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй". Цялата тема за енергийната сигурност ще бъде детайлно обсъдена, включително и въпросите за шистовия газ.

Визитата на Хилари Клинтън показва, че Европа продължава да фигурира на много високо ниво в дневния ред на САЩ, заяви говорителят на Министерство на външните работи.

България има двустранни отношения със САЩ и е съюзник в много операции по отношение на НАТО и извън него. Освен това нашите интереси се покриват на много места с тези на САЩ.

Водещи

Най-четени