С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време 16.08 | 10:59
Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.

С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
Какво наложи смяна на етикетите с по-високи цени и влияе ли това на търсенето от страна на клиентите, проверява Пламенка Тонева на един от общинските пазари в Русе.
Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкият град Мартин, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене - цените поскъпват.
"БНТ: Какво наложи смяната на етикетите и по-високите цени това лято?
- Ами, за мен това се дължи на рано настъпилите екстремно високи температури. Съответно оттам пада добивът на продукциите и затова поради ниското предлагане има и по-високи цени.
- По-високи ли са разходите по отглеждането на продукцията?
- Ами, неминуемо. Значи, за да ги защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства", уточни Росен Петракиев.
Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори:
"При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.
БНТ: Налага ли се да правите икономии в тази връзка?
- Ами ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата."
Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не спират хората да ги търсят и купуват.
"За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет."
Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.
Водещи
-
Голяма част от плодовите насаждения в Североизточна България са измръзнали
Причината е поредицата от ледени дни с температури под нулата.
25.02 | 09:59
-
Контролът на електронните рецепти ще спести връщането на пациента при лекаря
Затова ние много настоявахме за тази промяна в закона, подкрепиха ни и от БЛС, и от НЗОК, и от...
25.02 | 09:45
-
Макрон прогнозира възможно спиране на огъня в Украйна през идните седмици
Тест за руските намерения
25.02 | 09:30
-
Представят анализ за състоянието и подготовката на въоръжените ни сили
Некомплектът на личния състав
25.02 | 09:13
Най-четени
-
Еврото: Експерти с коментар за "сивите" пари и протестът на "Възраждане"
По-възрастните хора са по-скептични към еврото, допълни експертът.
25.02 | 08:44
-
Представят анализ за състоянието и подготовката на въоръжените ни сили
Некомплектът на личния състав
25.02 | 09:13