С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време 16.08 | 10:59
Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
Какво наложи смяна на етикетите с по-високи цени и влияе ли това на търсенето от страна на клиентите, проверява Пламенка Тонева на един от общинските пазари в Русе.
Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкият град Мартин, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене - цените поскъпват.
"БНТ: Какво наложи смяната на етикетите и по-високите цени това лято?
- Ами, за мен това се дължи на рано настъпилите екстремно високи температури. Съответно оттам пада добивът на продукциите и затова поради ниското предлагане има и по-високи цени.
- По-високи ли са разходите по отглеждането на продукцията?
- Ами, неминуемо. Значи, за да ги защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства", уточни Росен Петракиев.
Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори:
"При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.
БНТ: Налага ли се да правите икономии в тази връзка?
- Ами ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата."
Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не спират хората да ги търсят и купуват.
"За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет."
Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.
Водещи
-
Боряна Димитрова: Лек спад за ГЕРБ, лек ръст за ПП - ДБ
При по-високото участие в изборите намалява относителната тежест на част от партиите, спада и...
16.12 | 21:00
-
ЕС отстъпва от забраната на коли с двигатели с вътрешно горене през 2035 г.
Автопроизводителите ще могат да продават ограничен брой бензинови и хибридни модели при...
16.12 | 20:45
-
Калоян Паргов: БСП държи на редовния бюджет
Оставката на ИБ е с цел колективната отговорност пред партията в тази тежка ситуация, заяви той
16.12 | 20:30
-
ЕС санкционира шефа на Националното движение „Русофили" Николай Малинов
Санкциите включват замразяване на активи и забрана за пътуване на висшите представители на...
16.12 | 20:15
Най-четени
-
Politico: Лидерите на България и още 7 страни от ЕС искат пари, т.к. руската заплаха се засилва
Според властите им разходите за осигуряване на сигурността в региона не трябва да се поемат от...
16.12 | 14:45
-
Скъпотия? Ето кой плаща най-здраво за ЧНГ
Данните показват, че огромна част от туристите са направили своите резервации още през...
16.12 | 12:45
-
Александър Колячев: КЗП следи цените на 5 млн. продукта ежедневно 2
И посочи, че зелето е чудесен традиционен продукт, който в момента е на добра цена.
16.12 | 12:15
-
От ЕП обясниха защо искат имунитета на Илхан Кючюк
От офиса на Кьовеши не съобщават къде се води въпросното разследване – в София или в Брюксел
16.12 | 17:00