С възстановки започнаха тържествата за Съединението в Пловдив 06.09 | 20:28

"Този ден е важен със символиката. Всички знаем историческото му значение."

От iNews.bg

С историческа възстановка на комитет "Родолюбие", НД "Традиция" и самодейни състави от Пловдив и региона започнаха тържествата за 135-ата годишнина от Съединението на България. На площада бяха пресъздадени най-важните моменти от събитията на днешния ден през 1885 година - завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Стотици пловдивчани и гости гледаха възстановките:

"Този ден е важен със символиката. Всички знаем историческото му значение."

"България не е само София, не е само Пловдив. България е всички останали села, градове, българите в чужбина, ние всичко заедно всъщност правим нашата държава, независимо кой къде се намира".

"Силата е да бъдем единни, да бъдем българи и да носим българското в себе си".

В 20:30 часа започва тържествената заря. Слово ще произнесе президентът Румен Радев, на церемонията ще присъства и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Допускането на гражданите до плаща "Съедидение" се извършва при изключителни мерки за сигурност, предава радио "Пловдив"

От чантите се вадят бутилките с вода и дезодорантите.

Хората минават през през три контролно-прускателни пункта. Предварително бе обявено, че няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние. Забранено е и използването на дронове в зоната на тържественото честване.

Водещи

Най-четени