С интегриран план ще подобряваме градската среда в центъра на София 22.02 | 19:32

Градът е красив, но олющените фасади и счупените тротоари създават хаос

От Ивелина Георгиева

Столичната община си избра изпълнител по проекта "Изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София". Това стана ясно днес от думите на главния архитект на София Петър Диков.

Избраният изпълнител, който ще разработва плана, е сдружение "София XXI”.

Планът трябва да е готов до средата на 2013 година, за да може да се класифицират разработените в него проекти и да бъдат подготвени за финансиране през 2014-2020, обясни Диков. Той допълни, че с този план общината прави подготовка за следващия програмен период на ЕС.

Целта на интегрирания план за градско възстановяване и развитие е да изведе конкретни проекти, които да могат да се формулират достатъчно ясно и да се разработят до началото на 2014 година, така че с тях София да кандидатства за европейско финансиране, обясни Диков.

Тези проекти ще бъдат насочени към подобряване качеството на градската среда, подобряване условията на живот в определени градски зони, за привличането на инвеститори за бивши промишлени зони, които не се развиват, а имат потенциал за това, както и за развитието на градска инфраструктура.

Диков ще настоява да се разработи проект за подобряване на градската среда в центъра на София. По думите му София е много красив град, но при вида на изпочупените тротоари, дупките по улиците и олющените фасади на сградите се създава впечатление за хаос, безредие и липса на култура.

"Трябва да се подмени цялата среда в центъра на София", заяви Диков. С този интегриран план за възстановяване на градската среда общината ще се опита да направи именно тази промяна и София да се превърне в столица, съответстваща на държава от ЕС.

Амбицията на общината е с качествени проекти да се увеличат парите, които България може да приеме от европейските фондове. "Не желаем да ощетяваме други части и градове или да взимаме от парите на другите", поясни Диков.

От качественото разработване на интегрирания план ще зависи колко европейски средства София ще може да привлече за следващия програмен период. В рамките на плана ще бъде нает екип от експерти, които да дадат предложения за определяне на зоните за въздействие в София, а Столичният общински съвет като управляващ орган ще ги избере.

Проектът "Изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София” е на стойност 912 600 лева.

Водещи

Най-четени