С колко ще поскъпнат традиционните български продукти 05.02 | 11:29
България е на път на загуби символа си – розата Дамасцена

Ако има тема, за която напоследък хората говорят много - това е повишението на цените. С колко ще поскъпнат традиционните български продукти – суровини за ястия, с които сме известни в световен мащаб, репортерите на NOVA направиха проверка.
Квоти за български млечни продукти и субсидии, за да има нормални цени за потребителите – за това настояват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Фермерите определят млякото и млечните продукти от козе и овче мляко като традиционно български. Какви обаче с днешна дата сa цените на сиренето и кашкавала от по-маслени млека?
"Ако досега се водеше, че секторът ни е в будна кома, то сега сме на ръба на клинична смърт”, алармира Деан Георгиев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той подчерта, че сме все по-близо до момента, в който традиционните български продукти ще изчезнат.
Оказва се, че зеленчуците също са поскъпнали с висок процент. Една от малкото патентовани салати - шопската, с която сме известни, става все по-непосилна за българския потребител. Гарнитурата в чинията ще струва повече от пържолите в нея. Някои търговци използват нов трик в приготвянето на шопска салата, за да спестят от цената й - просто махат чушките. И може би това не е никак случайно, защото и тяхната цена бележи невиждан скок.
Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, истинска лютеница. Един от най-добрите майстори на домашна лютеница – Куни, две поредни години печели приза "Царица на лютеницата".
Тази година е произвела 950 бурканчета с лютеница. Само 100 е запазила за лична консумация. Всички останали изкупили като топъл хляб. Въпреки, че зеленчуците, които влага, са изцяло домашно производство, прогнозата й е, че цената на лютеницата тази година ще е по-скъпа, тъй като цените на продуктите, които влага в направата й, вече са тръгнали нагоре.
"Първо олиото поскъпна много, захарта, солта - всичко скача. Токът се повиши. Едно бурканче празно беше 25 стотинки, сега е над 45. Капачка -обикновена, празна от 7-8 стотинки вече е 15-16. Най-вероятно зеленчуците също ще се повишат, въпреки че ние си ги произвеждаме, но за да ги произведем също имат голям разход”, обяснява Куни Димова. И още от сега изчислява, че най-вероятно септември, когато произведе новото количество лютеница, ще е с лев, лев и 50 по-скъпа.
Трудна година за производителите на зеленчуци, една от най-трудните години досега очакват и розопроизводителите. Основното притеснение е, че несигурността в сектора може да е причина България да отстъпи позиции в световния пазар на розопроизводството.
"И тази година се очертава като трудна за хората от бранша”, алармира Радион Попов, който е розопроизводител от дълги години.
България е на път на загуби символа си – розата Дамасцена, смята Попов.
Водещи
-
Слави: Истината е, че България вече е равноправен член на Европейския съюз
Една държава не върви напред със страх, а върви напред със разум и с гордо вдигната глава,...
04.06 | 20:46
-
Хампарцумян: На 1.01.26 си измиваме очите, изкъпваме се хубаво, вече ще сме с по-високо самочувствие
Ние сме едно много малко парченце от еврозоната, заяви финансистът
04.06 | 20:30
-
Кирил Петков: Асен Василев наложили финансова политика, довела ни до еврото
Днес дойде информация, че строежът на магистралната отсечка Русе-Бяла, ще бъде взет от фирма...
04.06 | 20:15
Най-четени
-
Желязков: Ще дадем всички гаранции, че няма да има недобросъвестни търговски практики
И съобщи мерките, които правителството предприема.
04.06 | 11:30
-
ЕК: България е готова да приеме еврото от 1 януари 2026 г.
Това се казва в огласения днес конвергентен доклад от Еврокомисията за България
04.06 | 14:12
-
Асен Василев: Изпълнихме мечтата си да бъдем равни на другите европейски народи
Смятаме, че това правителство е вредно за България, коментира той предстащия вот на недоверие,...
04.06 | 15:30
-
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с коментар преди излизането на конвергентния доклад
Той коментира и протеста срещу еврото, който блокира центъра на София.
04.06 | 10:59