С надежда тръгва „Отбор на надеждата“ към Познан 06.08 | 21:45

За втора поредна година България се представя на Световно първенство по футбол за бездомни

От Елена Коцева

Броени часове остават до заминаването на мъжкия и дамския отбор по футбол за участие в Световното първенство за бездомни хора, което ще се проведе в град Познан, Полша.

България ще се представи за втора поредна година на престижния турнир с "Отбор на надеждата" по прокт на "Спортс Мениджмънт България".

След като миналата година в Мексико мъжкият отбор се представи отлично и извоюва престижното 14 място в света, тази година погледите и амбициите на треньорите и ръководителите на проекта са насочени към дамския отбор.

Момичетата от отбора вече доказаха не само придобитите си умения, но и духа си на отбор на терените в Мюнхен, където през юни месец се проведе Европейското първенство по стрийтфутбол за бездомни хора.

Дамският ни отбор спечели първото място в първенството след като записаха победи във всичките си четири мача от престижния турнир.

Дамите Аксиния Стефанова, Венера Донева, Сашка Матеева, Силвия Василева, Теодора Кодова, Габриела Тодорова, Елена Йорданова, Желязка Андреева и техният треньор Кирил Кюлев ще се изправят само след дни пред предизвикателството да надиграят другите 15 състава от цял свят, които ще съберат в Познан.

Жребият ще се тегли на място преди започване на състезанието, така че и до този момент българите не знаят кои ще са техните противници.

Въпреки известните трудности точно в края на подготовката ръководителите на проекта от "Спортс мениджмънт България" възлагат доверие за добро представяне и на мъжкия отбор. Включилия се в последния момент и по принуда треньор от миналата година Методи Здравков разчита на момчетата Любомир Ахади, Марин Кънчев, Емануел Кънчев, Илиян Илиев, Георги Николов, Георги Ковачев, Вълко Вичев, Любомир Акмаджов. С усилието да защитят постижението от миналата година те ще се изправят срещу 13 противници, избрани чрез жребии измежду 47 отбора.

Проектът на "Спортс мениджмънт България" за формиране и подготовка на отбор по стрийт футбол за бездомни и младежи в риск има за цел чрез любимата игра на милиони да подпомогне социалната, физическа и психическа интеграция на младежи от социални институции, защитени жилища или центрове за временно настаняване.

Проектът работи на територията на градовете София, Пловдив, Благоевград, Враца и Стара Загора, а амбициите на ръководителя Виктор Кирков са следващите години да продължава да разширява обхвата си в страната. От следващата тренировъчна година столичният район "Люлин" ще предостави за ползване на "Отбора на надеждата" футболно игрище с изкуствена трева в ж.к. "Люлин 3", обявиха на пресконференция днес в Столична община, която подкрепя проекта.

Днес мъжкият и дамският състав на "Отбор на надеждата" бяха официално изпратени от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която пожела успех на момчетата и момичетата и изказа надежда да донесе късмет на отборите за Познан.

Състезателите подариха на г-жа Фандъкова топки с техните автографи, а мениджърът Виктор Кирков - реплика на шампионската купа от Мюнхен.

Водещи

Най-четени