С обществено полезен труд да се наказва просията, предлагат от ВМРО 28.02 | 15:16

Контрол върху адресната регистрация ще намали и сезонното скитничество

От Елена Коцева

Скитничеството и просията само формално попадат в обхвата на обществено опасните деяния според действащия в момента Наказателен кодекс. Те обаче са сериозно явление с извор предимно от ромската общност, което нанася сериозен удар върху сигурността на гражданите на България.

Това е позицията на политическа партия ВМРО, според която просията и скитническото де факто са част от организирана престъпна мрежа от международен мащаб.

На пресконференция зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки обясни, че скитническото и просията се изявяват в България сезонно и в голяма степен се контролират от определени хора от ромската общност. Съответно това се развива като един "престъпен синдикат" с огромен оборот.

По думите на Джамбазки "доходите" на един просяк варират между 40 и 50 лева дневно, а месечно той носи на своя шеф около 2 000 лв. Страната ни изнася просия и в чужбина, като са известни и групи, отново предимно от роми, в Австрия, Германия, Холандия и Великобритания.

Организацията на просията в България обаче е повече от обществено опасно деяние, тъй като е сродно с трафика на хора (просяците се препродават между босовете на клановете). Често и самите просяци са наранявани нарочно, за да могат да упражняват тази дейност, обясни и адвокатът от ВМРО Карлос Контрера.

"Тези групи се занимават и с друга организирана престъпна дейност, като в бизнеса с просията се акумулират милиони левове, чийто следи се губят", коментира още Контрера.

От ВМРО предлагат няколко основни мерки, с които страната ни може, ако не да се справи, то поне да намали скитничеството и просията.

На първо място като наказателна мярка се предлага въвеждането на наказание "обществено полезен труд", като то да се полага както от самите просяци, така и от отговорни лица – например, родителите на детето, което проси. Този обществено полезен труд трябва да се полага по постоянен адрес и за повече от 6 месеца.

Настоящите мерки - пробация и глоба от 1000 лв. - не са ефективни, а в Наказателния кодекс се преследва само системната просия, обясни Контрера. Според оценката му трябва да се посочи в отделен текст какво е точно системна просия – например, извършено деяние два или повече пъти в рамките на календарна година.

Освен това от ВМРО настояват и да се криминализира допълнително просията, извършена с деца или от деца, като трябва и да е възможно да се отнемат родителски права. Като добър пример в това отношение от ВМРО посочиха законодателството в Австрия.

Подобни мерки биха имали силен дисциплиниращ ефект, а и превантивен, посочи Джамбазки, като допълни, че прилагането им следва да се извършва стриктно и безкомпромисно към всички, независимо от етническия произход на нарушителя.

От ВМРО предлагат и друга мярка, която да се налага кумулативно – забрана да се пребивава или да се посещават определени места в определени часове – например, наложено наказание просяк да посещава района на Лъвов мост или църквата "Света Неделя".

Като друга възпираща мярка от ВМРО предлагат също по-строг контрол върху адресната регистрация, за да може да бъде пресечено скитничеството. Според Джамбазки скитничеството в най-разпространената му форма – чергарството – вече е почти преустановено, но в последните години се наблюдава вътрешна, икономическа миграция – преместване на цели фамилии на сезонен принцип.

"Подобна ситуация трудно би могла да бъде контролирана и следена, тъй като няма изградена стратегия и методология, посочи Джамбазки и предложи по-строг контрол на регистрацията на настоящ адрес, по-високи глоби и те да може да се налагат и от МВР. Системното нарушаване на Закона за гражданската регистрация също да може се наказва с обществено полезен труд по постоянен адрес.

Ангел Джамбазки призова Народното събрание да не приема предложената от Министерския съвет стратегия за интеграция на ромите, както и предложената програма към нея, тъй като и двата документа представляват явна дискриминация на останалата част от населението, което не се определя от ромски или цигански произход.

"Това е упражнение в реторика, без никакъв реален ефект и полезност", посочи Джамбазки и изтъкна, че с подобни стратегии се заобикалят истинските проблеми.

Според Джамбазки има и друг притеснителен факт в стратегията и програмата - това, че е предвидено със средства от републиканския бюджет да се финансира жилищно строителство и да се узаконят незаконни постройки. Подобни средства са отделени и за раздел "здравеопазване" в стратегията.

Отделно на това разпределението на средствата е повече от неясно – сумите по пера се предвиждат като "част от 48 милиона лева", каза още Джамбазки.

"Това е резултат от 20 години игра на интеграция, а няколко стотици хиляди български граждани остават невписани. И те продължават да живеят близо, но не и с нас", коментира още зам.-председателят на ВМРО.

Най-четени