С тържествен водосвет зарязаха лозята в Ямболско 14.02 | 14:57

Виното е като жената - колкото повече остарява, толкова е по-пивко, обяви цар Трифон

От Ивелина Георгиева

По стара традиция рано сутринта започна традиционния празник на лозарите. С музика и хоро на централния площад в град Стралджа кметът на общината Митко Андонов откри празника.

Пред събралото се множество от граждани той произнесе реч и обяви победителите в конкурса за най-добро домашно вино, произведено в Стралджа и региона.

Победител сред червените вина стана домашното мерло, произведено от  зам.-кмета на община Стралджа Иван Георгиев. За най-добро бяло вино определиха традиционния стралджански мискет, направен от пожарникаря Веселин Шинерски.

След откриването и конкурса за най-добро домашно вино делегацията от общината и гражданите на града дефилираха с автентични каруци до общинските лозя. Кметът, областният управител и провъзгласеният от общината цар Трифон - Трифон Зарезан зарязаха общинското лозе.

За здраве и берекет цар Трифон произнесе традиционната молитва на винаря в стихотворна форма. В нея той изтъкна стралджанци като несравними във винопроизводството и добави, че: "Виното е като жената, колкото повече остарява, толкова по-пивко става".

По обяд най-големият винопроизводител в района също почете празника на виното. С тържествен водосвет, хора и гайдари "Панда Инвест” заряза лозята в района на град Стралджа. Всички приятели и партньори на фирмата хванаха по една лозарска ножица в ръка и зарязаха лозето под звуците на автентична фолклорна музика.

Водещи

Най-четени