С цветя и нападки към Фандъкова започна заседанието на СОС 08.03 | 13:21

Опозицията честити подобаващо празника на жената 8-ми март на столичния кмет

От Филипа Тодева

С цветя, но и с нападки опозицията честити подобаващо празника на жената 8-ми март на кмета Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС). 

Минути, след като ѝ подари червена роза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев отправи остри критики към столичния кмет във връзка с продаден имот, на който е изграден незаконен паркинг. Сделката е сключена на 21 юни 2011 година. Стойността на имота е близо 900 хил. лева, а площта около 500 кв. м.

Сделката е извършена чрез публичен търг, но се оказва, че границите на терена са спорни и по този начин купувачът не може да влезе във владение на собствения си имот. Бойчев разкритикува администрацията за формалните отговори и пропуските, допуснати при организацията на продажбата.

"Надявам се да има някаква полза и да се стреснат някои хора от администрацията", коментира той.

Случаят е скандален и с друго. В него е замесено трето лице - става дума за началника на отдел "Икономическа полиция" към 6 РПУ Румен Клисурски, който, по думите на Бойчев, е привикал собственика и му е казал да не се занимава с имота.

Вече има поискан отговор от министър Цветан Цветанов във връзка с полицейската намеса по случая. "Как Цветанов, който е факир по други случаи, бави отговора до кмета?", пита Жельо Бойчев.

"Празникът" в общината продължи с питане от Атанас Атанасов във връзка с доклад за временни преместваеми обекти, по които общината получава минимални суми от наеми. Става въпрос за имоти, които са получили разрешения за функциониране като "бараки", а са превърнати в питейни заведения, посещавани от около 200-300 души.

Йорданка Фандъкова увери, че договорите са сключени в интерес на общината и припомни, че Наредбата за преместваеми обекти беше обжалвана много дълго време. Общината взема наем за подобни обекти между 36 и 300 лева, което е изключително ниска цена. Това са наеми, които се събират отпреди 10 години, поясни тя.

Приходите до 2010 година са били около 42 хил. лева, след което се увеличават на 114,6 хил. лева. Съгласна съм, че резултатите не са достатъчни, каза още Фандъкова. И напомни, че за последните 3 години бяха премахнати общо 175 незаконни рекламни обекти – 111 доброволно, 64 принудително.

"Съчувствам Ви, защото заявите желание да се справите с проблема, но явно не можете", обърна се към нея Атанасов. Той призова ръководството на общината да създаде организация за справяне с проблема и да създаде политики.

Според Елен Герджиков, председател на СОС, политиките са ясни и това са конкурсите.

Водещи

Най-четени