САЩ и Канада са ни дали още данни за атентата, водещи към "Хизбула" 22.07 | 18:39

Взривът в Сарафово е оказал влияние върху решението на ЕС за групировката

От Елица Елефтерова

България е получила от Съединените щати анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към "Хизбула", съобщи в Брюксел външният ни министър Кристиян Вигенин, цитиран от БНР.

Информацията е била представена на европейските партньори в края на юни по време на второто заседание на работната група, която трябваше да реши дали групировката да бъде включена в терористичния списък. Вигенин съобщи и за още информация, постъпила от други държави.

"Буквално в последните дни дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на Комитета на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени. Те буквално дойдоха в София в петък", коментира Вигенин.

Външните министри на ЕС днес решиха да включат военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

Бургаският атентат е изиграл роля за решението, посочи още Вигенин. На въпрос дали това решение създава допълнителни рискове за националната ни сигурност, Вигенин заяви, че не смята, че решението ни излага на допълнителни рискове

"Много зависи от това каква ще бъде реакцията на военното крило на "Хизбула" на това решение. От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да – ние сме по-готови, независимо какво е днешното решение. 

Второ – ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не обратното", допълни той.

Водещи

Най-четени