СДВР: В тези 40 дни протести имаше "изненади", които ги разбираме от фейсбук 20.08 | 10:34

"От началото на протестите да се обвинява полицията, че цели ескалация, е несериозно"

От iNews.bg

От началото на протестите да се обвинява полицията, че цели ескалация, е несериозно. Това заяви пред bTV зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

По негови думи в момента обществото е склонно, чувайки нещо от микрофона на трибуна, да го приеме за абсолютна истина, а тя да не е.

Той посочи, че в Конституцията словосъчетанието "гражданско неподчинение" не съществува и всякакви интерпретации, че гражданите имат право да нарушават законите и правата на другите хора, които не са на тяхното мнение, са неистина.

Ст. комисар Златанов добави, че и в различни международни правни актове относно правата на човека пише, че хората имат право да протестират и мирно да се сдружават. Той обаче напомни, че има и ограничения - да не се нарушават правата на инакомислещите и този протест да е по законовия ред в съответната държава.

Ст. комисар Златанов подчерта, че у нас има специален закон за събранията, митингите и манифестациите, в който режимът не е разрешителен, а уведомителен. Той обясни, че за да се спазва добре общественият ред, трябва в МВР да е подадена предварително информация за подготвяния протест. Това обаче нямало как да стане с т.нар. "блокади изненади".

"Кой да допусне умишлено такъв сблъсък? Протестът не започва нито в 21, нито в 22 ч., а около 16-18. В тези 40 дни имаше "изненади", които ги разбираме от фейсбук. При всяко изненадващо блокиране на движението, винаги в капана между блокажа остават десетки коли. На съседните кръстовища по улица "Иван Асенов", на "Черковна", Телевизионната кула, първо там се поставят полицаи да отбиват движението", заяви по темата с напрежението на бул. "Ситняково" преди няколко вечери.

Златанов изтъкна, че в редица държави още от първите дни полицията започва да използва физическа сила, за да потуши нерегламентирани протести. По тази причина той не одобрява обвиненията към българската полиция в "полицейщина".

"Тактиката на полицията у нас е достатъчно толерантна и се стремим да запазим правата на всички граждани. Не се стремим да пазим която и да е партия, пазим държавността и демокрацията", подчерта той.

Зам.-шефът на МВР категорично отрече, че не е имало полиция при инцидента на бул. "Ситняково".

При всяко изненадващо блокиране на движението винаги в капана на блокажа остават десетки коли, обясни той и отново подчерта, че няма как органите на реда предварително да отцепят движението при подобни "блокади изненади".

Той бе категоричен, че докато се чува от самите протестиращи, че трябва да има ескалация и да се случват неочаквани блокади, такива инциденти ще продължава да има. Когато се търси изненада, неминуемо ще има инциденти, обобщи Златанов.

Той подчерта, че това не е бил единственият случай с ескалация на напрежението по време на протестите, продължаващи над 40 дни, но само при него се е стигнало до по-сериозни последици.

Относно палатковия лагер на Орлов мост ст. комисар Златанов заяви, че според него той не е законен, но в този случай правото на граждански протест на хората и законът не били в единодействие.

Запитан какво спира полицията да премахне лагера, той обясни, че за целта трябва да се използва прекомерна сила, която не съответства на извършеното нарушение. Зам.-шефът на МВР увери, че ако се появи агресия, барикадите ще бъдат разрушени, но такава засега нямало.

Водещи

Най-четени