СДВР: Протестите ще струват над 600 000 лв. на данъкоплатците 04.07 | 11:25

Толкова е излязло февруарското недоволство, а сега то е много по-дълго

От Десислава Маданска

Около 600 000 лв. струват февруарските протести на българския данъкоплатец. Сега сумата ще е много по-голяма. Това заяви директорът на СДВР Ивайло Спиридонов пред bTV и БНР.

Той посочи, че покрай протестите и състоянието на престъпността в София Столичната полиция е изключително натоварена. По думите му полицаите, които охраняват протестите, имат право на до 50 часа на тримесечие извънреден труд, които се заплащат.

"Много от полицаите са наближили, а някои са и прехвърлили тези часове, поради тази причина докарваме служители на МВР от близките дирекции, за да внесем баланс. Не сме спрели почивките на абсолютно никой служител на СДВР", категоричен бе Спиридонов.

Той обясни, че по принцип при такива масови мероприятия се спират почивките, за да се осигури безопасността на гражданите. До това обаче към момента не се е стигнало.

По думите му затварянето на кръстовище е нарушение, но не престъпление, и спрямо това не може да бъде прилагана несъразмерна сила.

Той обясни, че тепърва предстои да се установи дали има причинно-следствена връзка между натовареността на служителите на МВР и случая с починалия полицай.

Шефът на СДВР обясни, че починалият полицай е служител на 44 години, който до момента има 27 години трудов стаж в МВР, и по-големият му трудов стаж е преминал като служител към специализираните полицейски сили към СДВР, които охраняват такива масови мероприятия.

"Смъртта е настъпила, преди да отиде на работа, в дома му", уточни Спиридонов. По думите му е имало единични случаи на полицаи, които са се почувствали зле.

Водещи

Най-четени