СДС и БЗНС се сливат с Реформаторския блок 15.08 | 14:53

Новото политическо обединение от седем партии направи заявка за участие в бъдещите парламентарни избори

От Кремена Бедерева

Съюзът на демократичните сили (СДС) и Българският земеделски народен съюз (БЗНС) подписаха днес в БТА меморандум за присъединяване към Реформаторския блок.

Новото политическо обединение от седем партии направи заявка за участие в бъдещите парламентарни избори и призова поддръжниците си да подкрепят утрешния протест във връзка с извънредното заседание на парламента.

Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" обяви, че целта на Реформаторския блок е не просто да прескочи някакви проценти и да влезе в парламента, а да се създаде един голям политически проект със силната подкрепа на гражданското общество.

Той заяви, че амбицията на новото обединение е да спечели първо място в бъдещите предсрочни парламентарни избори, защото е очевидно, че такива ще има.

На въпрос на какъв принцип ще бъдат правени предизборните листи, Зеленогорски отговори, че засега Реформаторският блок не е предизборен проект и следва да бъде получена подкрепата на ръководствата на партиите, участващи в него.

Председателят на СДС Божидар Лукарски каза, че за него Реформаторският блок е идейна и надполитическа платформа, която цели отрицанието на досегашния начин на управление. Той посочи, че е нормално партиите, участващи в обединението, да имат различия по някои въпроси, но по-важното е те да се обединят около това, което ги свързва.

За нас е голяма чест, че се присъединихме към Реформаторския блок, заяви председателят на БЗНС Николай Ненчев. Той посочи, че всички 31 членове на Управителния съвет на партията са подкрепили единодушно влизането в дясната формация.

Според председателя на ДСБ Радан Кънев истинското предизвикателство пред Реформаторския блок е да бъде постигната голяма обществена промяна. Той обяви, че предстои до медиите да бъде разпратено подписаното от всички партии в блока споразумение, в което ще бъде уточнено и отношението към партия ГЕРБ.

На въпрос дали присъединяването на още партии към Реформаторския блок няма да разводни обединението, Кънев отговори, че това по-скоро би довело до "смиряване на българските политици и до преодоляване на егото".

За момента целта ни е това правителство да подаде оставка и да бъдат насрочени нови парламентарни избори, каза Борислав Сандов, председател на "Зелените". Работим и по създаването на граждански съвет към блока и се надяваме той да заработи до края на месеца, посочи той.

Водещи

Най-четени