СДС иска оставката на шефа на БАБХ 15.07 | 15:20

Десницата настоява Илиев да си тръгне заради проблемите с животните в Ямболско и други

От iNews.bg

СДС настоява за незабавната оставка на изпълнителния директор на БАБХ - д-р Дамян Илиев. Основните ни мотиви са:

- За пореден път ръководената от него служба върви след събитията

- БАБХ не предостави никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област

- Липса на каквато и да е съпричастност към мъката на отрудените хора, за които животните са техния поминък и целия им живот

- Едва на третия ден се въвеждат пунктове за дезинфекция, докато към евтаназията на животните се пристъпва веднага.

- Появата на болести, като нодуларен дерматит, бруцелоза, син език и чума през последните години, д-р Дамян Илиев обяснява като следствие на нерегламентирано движение и търговия с животни. А кой трябва да следи за това? Не е ли точно БАБХ?!

- БАБХ се държи като наказателен отряд за бърза екзекуция на животни, а не като агенция, която трябва да се грижи за здравето и хуманното отношение към тях.

Поредният случай на липса на професионализъм от страна на БАБХ, доведе до социално напрежение, недоволство и заиграване с мъката на стопаните на убитите животни, казват от СДС. И призовават д-р Илиев да отговори как сe стигна дотук:

- Нелегален внос?

- Пробив през "непреодолимото възпрепятстващо съоръжение"?

- Наличие на огнище, което чиновниците от БАБХ са проспали?

Проблемите в Агенцията за безопасност на храните нарастват лавинообразно: безсмисленото убийство на четирите здрави кончета и двете кучета; умрелите от глад и студ коне, оставени на произвола в планината; кравата Пенка; лъвчетата Терез и Масуд; унищожената нелегална пратка от екзотични птици, преди да излязат резултатите от изследването и още много случаи, ясно показващи как се работи в БАБХ.

"Всички тези факти налагат незабавната оставка на д-р Дамян Илиев. Ако не го направи сам, редно е министърът на земеделието да реши този проблем и да го отстрани”, се казва в позицията на СДС.

Водещи