СДС иска поне 20% намаление на цената на природния газ 03.04 | 13:43

Това стана ясно от думите на Мартин Димитров на пресконференция на СДС

От Ивелина Георгиева

Поне с 20% да бъде намалена цената на природния газ като условие за "Южен потоп". Това поиска лидерът на СДС Мартин Димитров.

По думите му 11-процентното намаление ни връщат към старото положение преди действията на Румен Овчаров и Тройната коалиция. СДС отправи препоръка към ДКЕВР, че ако иска да постъпи отговорно, не би трябвало да има увеличение на цената на парното, след като е свалена доставната цена на природния газ. Според Мартин Димитров най-важната алтернатива е Турция, а връзката с нея бе забавена по вина на сегашните управляващи.

Енергийният пакет, който касае диверсификацията и либерализацията, да е забавен, защото сегашните управляващи не са си свършили добре работата. Досега можеше да имаме връзка поне с Гърция, каза Димитров. За "Белене" бяха похарчени 1,4 млрд. лв. и не само гл. прокурор трябва да излезе с решение по въпроса, но и МИЕТ да направи пълен опит за изхарчените пари, поиска Димитров.

Според него проектът "Белене" беше най-бързият начин България да изпадне до фалита на Гърция. Спирането на проекта бе най-доброто решение и така България бе спасена от фалит – затова, ако исканият от червените вотът на недоверие е на тема енергетика, СДС ще гласува "против".

По отношение на шистовия газ има възможно решение според Мартин Димитров и това е да може да има проучване за шистовия газ, без използване на технологията фракинг, която е вредна за околната среда. Според него има други възможни начини за проучване на шистов газ. Димитров смята, че фракингът трябва да се използва, чак тогава, когато европейските държави намерят безопасен начин за нея – чак тогава може да бъде прилаган и в България, но преди това – не, категоричен беше той.

Според СДС промените в Закона за горите ГЕРБ отваря врати за тежка корупция. Законът дава възможност, особено промените между първите и второ четене, за безконтролно и хаотично застояване на голф игрища, писти и др. съоръжения, без необходимите документи или извън правилата.

До 2 хектара земя ще могат да се изсичат гори извън държавния план, според промените в закона. Ще могат да се строят басейни, ресторанти, магазини, хотели, без промяна на предназначението. Министърът на земеделието Мирослав Найденов е централна фигура в тази политика. Така той ще дава разрешение на този, който харесва най-много, смятат от СДС.

Това ще доведе до създаване на определени приятелски кръгове около управляващите, които да се възползват от тази практика. Ако досега е имало корупция в България, тези текстове ще я направят сто пъти по-голяма и по-сериозна, заяви Димитров. Тези текстове дават огромни нови права на министъра на земеделието, което ще доведе до серия от скандали.

"Не може да се възмущаваме от Ахмед Доган, ако сега се правят същите и по-лоши неща", коментира още Димитров. Според СДС новият закон е закон за определени фирми и определени играчи. Единственото решение е тези текстове да бъдат спрени и да не бъдат гласувани. От СДС увериха, че те ще гласуват "против" промените в Закона за горите.

Сините призоваха и търговците да имат възможност да използват обичайната връзка на интернет доставчиците, а не да бъдат задължавани да ползват мобилните оператори. Това е чист лобизъм, каза Мартин Димитров. От СДС призоваха още НАП да поеме разходите по свързването на търговските обекти с касовите апарати. Според Димитров някой иска да се плаща на мобилните оператори и той призова Бойко Борисов да отговори кой стои зад този въпрос.

Най-четени