СЕМ бил безучастен наблюдател на медиите, отсече Буруджиева 12.09 | 16:28

Захариев иска международен одит на БНР и БНТ

От Христина Рафаилова

Вместо да налага контрол, Съветът за електронни медии (СЕМ) бил страничен и безучастен наблюдател. Това каза депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева. Днес парламентът разгледа и прие отчета за дейността на регулатора.

Въпреки че документът беше одобрен депутатите от левицата остро разкритикуваха работата на СЕМ. 

Буруджиева настоя  за информация за свършеното от контролния орган по мониторинга на цифровизацията, информира "24 часа".  Тя поиска в следващия доклад на съвета да има данни за процеса, които да дадат модел за преодоляване на лошите практики. Социалистът подчерта, че документът не трябва да бъде отчет на чиновници как са разходвали средства. 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обвини СЕМ, че не е разбрал какво очакват хората от регулаторите. "Оправданието, че давате публично информация, не е остатъчно. Отговорността ви е и пред Народното събрание", подчерта червеният депутат. 

Мартин Захариев пък не одобри липсата на становище от страна на СЕМ за обществените медии – БНТ и БНР. Според него регулаторът не си е свършил работата от гледна точка на контрола върху харченето на държавната субсидия, която получават двете медии. Липсвало и становище как се развиват те.

"От отчета лъха дистанцираност от проблемите на правоприлагането. Докладът на СЕМ показва, че има ясна необходимост от промени в медийното законодателство", коментира народният представител. 

Той се изрази мнение, че трябва да има международен одит на БНТ и БНР. Обществената им мисия трябва да бъде предефинирана. Опорочен е моделът на дуалистично финансиране на обществените медии - от бюджета и чрез реклами, смята Захариев.

Най-четени