СЕМ доволни от отразяването на медиите на атентата в Бургас 26.07 | 11:27

„Всички медии почти веднага към 18.00 часа започнаха да дават информация, че се е случило това трагично събитие", смята доц. Георги Лозанов

От Кремена Бедерева

Висока е оценката на мониторинга на Съвета за електронни медии (СЕМ) за поведението на медиите при отразяването на атентата в Бургас.

Това каза в интервю за Агенция "Фокус” председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов, експерт по медии и журналистика. "Мога да говоря от гледна точка не само на собствената си персонална експертиза, но и от гледна точка на нашия мониторинг, чийто обект са били основните национални радио- и телевизионни програми. Оценката, която мониторингът дава, е висока, за поведението на медиите като отговорност, като реакция, като информационна плътност в отразяването”, каза доц. Лозанов.

"Всички медии почти веднага към 18.00 часа започнаха да дават информация, че се е случило това трагично събитие. Този път няма забавяне на телевизиите спрямо радиопрограмите, което обикновено ставаше – може би, заради това, че имат емисии и относително бързо започват да информират аудиторията. Програмите, с известни изключения, представят не само информация, но и важните гледни точки и то плуралистично, независимо дали са частни или обществени медии.

В този случай имам предвид не толкова политически плурализъм, колкото плурализъм от позицията на различни експерти, на институционалните фигури, които имат отношение към случая, на непосредствените свидетели на станалото и т.н. Това е съществена част – освен да информират, да представят гледните точки и тяхното разнообразие пред обществото, така че медиите са извършили това”, коментира доц. Лозанов.

След атентата имаше очакване, особено към телевизиите и специално обществената телевизия - да прекъсне програмата си и да започне диалог с аудиторията за това, което се е случило, и което е развълнувало и изправило пред стрес цялото общество. Така беше преди със земетресението, така е и сега с този атентат, обясни още председателят на СЕМ.

"В това отношение си заслужава да се помисли, според възможностите на медията (това не е никак лесно за организиране), но да се направят извънредни студия, в които да може, заедно с обществото, да започне да се обсъжда тази травма, която хората преживяват. Имат нужда от това говорене – слушам го и от зрители, слушам го и от експерти. В това отношение се почувства известен дефицит. Телевизиите продължиха да дават своите програми, след като информираха в границите на информационната емисия. Така програмата общо взето продължи в обичайния вид до следващата емисия. Очаква се в тези първи час-два много по-активен диалог с аудиторията за станалото”, каза доц. Лозанов.

По думите му – според мониторинга на СЕМ - определени медии са представили доста непроверена информация най-напред, докато стигнат до това, което накрая се оказа истината. "В това отношение обаче националните медии, националните радиовериги имаха голяма отговорност и не си позволиха да представят непроверена информация, която събужда слухове и може да създава психоза в аудиторията”, каза доц. Лозанов.

"Човешките планове този път бяха премерени от гледна точка на толерантността и професионалните и етични стандарти. Казвам това, защото е имало други случаи – например, катастрофата и изгорелия автобус на магистрала "Тракия”, когато човешката трагедия някой път се показа доста сензационно и нещадящо по отношение на жертвите. Тук няма такова нещо. Появиха се драстични кадри в печата, но телевизиите имат друг модел на поведение в това отношение”, каза доц. Лозанов.

Водещи