СЕМ порица големите частни телевизии за кървавите репортажи в Хитрино 19.12 | 16:16

При отразяване на трагедията са нарушени професионалните норми и морално-етичните стандарти

От iNews.bg

В отразяването на трагичния инцидент на гара Хитрино големите търговски медии отново престъпиха границата на сензационността и нормите на журналистическата етика. Това констатира експресен мониторинг на Съвета за електронни медии (СЕМ) на програмното съдържание между 10-12 декември.

Заключението важи в особена сила за частните телевизии, докато обществените медии БНТ и БНР се отличават със сдържаност и съчувствие при представянето на всички гледни точки, пише в доклада.

СЕМ оценява високо бързата реакция и широката картина на инцидента, очертана от наблюдаваните "Хоризонт", БНТ1, програмите на общественото радио в Шумен и Варна и частните бТВ, Нова телевизия, България он ер и ТВ Европа. "Има обаче граница между изчерпателно отразяване и сензационност", подчертава медийният регулатор.

"Преекспонирането на инцидента, най-вече в телевизионните програми, непремереното навлизане в личното пространство, акцентирането върху лични драми (болнични стаи и ранени хора в близък план, въпреки че няма формален отказ от страна на пострадалите; трагичен разказ на човек, загубил близки и пр.) извежда на преден план темата за професионалните стандарти и морално-етичните норми. Възниква и въпросът за ролята на саморегулационните механизми при предпазване на аудиторията от медийната свръхактивност в подобни събития, както и за внимателно предотвратяване на вторично травмиране по отношение на пострадали и зрители", пише съветът, без да назовава конкретни програми.

Изброените не са нарушения на Закона за радио и телевизия, а предмет на саморегулация, посочва СЕМ. От съвета припомнят и един от основните текстове в Етичния кодекс на българските медии: "Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност."

Непремерената реакция на големите частни телевизии предизвика силен отзвук в социалните мрежи, казаха от СЕМ.

Водещи

Най-четени