СЗИ: Малко вероятно е намерените кръвни епруветки да са опасни 14.10 | 08:09

Децата, които са били в досег с тях ще бъдат наблюдавани три месеца

От Цанка Донкова

Малко вероятно е намерените на детска площадка кръвни епруветки да са опасни. Това успокои д-р Илонка Маева от Столичната здравна инспекция по повод намерения чувал, пълен с проби, който притесни родители и вдигна полицията накрак в квартал "Стрелбище".

"За да има заразяване трябва да има инфектирана кръв. Говорим за Хипатит B, C или СПИН. Пипането на затворена система не носи риск. Трябва ние да имаме рани. Има теоретична възможност за риск, но това да се случи, на практика е малко вероятно", обясни д-р Маева.

Въпреки всичко родителите са притеснени, тъй като деца са имали пряк контакт с материалите.

"Навсякъде имаше епруветки с кръв. Цял черен плик с епруветки надписани с имена на хора.", разказва една от майките и посочва, че не е мигнала от притеснение.

От СЗИ посочват, че децата, за които е сигурно, че са пипали материалите могат да бъдат подложени на наблюдение за срок от 3 месеца

Предполага се, че пробите са от близката лаборатория.

"Предполагам, че някой е искал някъде по-далече от мястото където работи да изхвърли материалите. Преди години имаше единични случаи, но на детска площадка е недопустимо", коментира д-р Маева.

Относно санкциите, които се предвиждат за нарушението, тя заяви, че лабораторията няма точно да бъде затворена, но ще търпи голяма санкция.

"Не знам как ще погледне друга институция. Вероятно ще има досъдебно производство", заяви още д-р Маева.

Водещи

Най-четени