СО прехвърля имоти на държавата заради Околовръстния път 28.02 | 12:30

Столичният общински съвет ще гласува днес терени, които в момента са публична общинска собственост, да бъдат преобразувани в частна такава

От iNews

Общински земи от софийските райони "Младост", "Панчарево" и "Витоша" ще станат държавни, за да се построи отсечката от Околовръстния път от "Младост" до бул. "Цариградско шосе", където се прави връзка с магистрала "Тракия", съобщи OFFnews.bg.

Столичният общински съвет ще гласува днес терени, които в момента са публична общинска собственост, да бъдат преобразувани в частна такава, а на държавата да се прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху тях. Искането за трансформацията е от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а докладът до СОС е внесен от съветничката от ГЕРБ Ваня Тагарева и кметовете на районите Теодор Петков и Димитър Сичанов, както и вр. и. д. в "Младост" Румен Русев.

Терените от "Младост" са 23, от "Панчарово" - 36, а от "Витоша" - три.

Изграждането на 6-километровия участък ще струва 123 млн. лв. без ДДС и ще се финансира от републиканския бюджет, съобщиха от АПИ през лятото на 2018 г. Пътят трябва да е готов през 2021 г., участъкът е последният за изграждане от Южната дъга на Околовръстния път.

Отсечката ще бъде с две платна с по три ленти за движение във всяка посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, две локални платна и тротоари. Пресичането на софийския Околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез четири пътни възела - "Стар Лозенски път", "Патриарх Герман", "Самоковско шосе" и "Младост".

Ще бъдат изградени три пешеходни надлеза и мостове над реките Искър и Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и други. С реализацията на проекта ще се улесни движението на транзитния трафик, твърдят от АПИ.

От терените, които Столична община предава на държавата, са изключени пет имота в Герман, осем в землището на Горубляне и още три в Лозен, за които Министерството на земеделието е издало удостоверение, че има реституционни претенции, се уточнява в доклада до СОС.

Водещи

Най-четени