СУ и УНСС обявиха първия етап от класирането на кандидат-студентите 17.07 | 19:53

Най-желани са "Психология" в СУ и "Финанси, счетоводство и контрол" в УНСС

От Лазар Тодоров

Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви първия етап от класирането на кандидат-студентите за учебната 2013/2014 година, съобщиха от висшето училище. Тази година кандидатите, подали документи за прием са 9042-ма.

Сред най-желаните специалности тази година на първо място е "Психология", следвана от "Право" и "Софтуерно инженерство".

В момента пред новоприетите студенти има избор от три възможности. В периода от 17 до 19 юли те трябва да преценят дали да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап. Документите за записване могат да бъдат купени в книжарниците в Ректората на СУ. Освен тях трябва да бъдат представени оригиналът на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса и три паспортни снимки.

Втората възможност пред бъдещите висшисти в СУ е да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап, като при това потвърждаване депозират оригиналната диплома за средно образование в съответния факултет.

Приетите по първото желание кандидати трябва да се запишат в специалността, без право да потвърждават за участие в следващи класирания е третата възможност.

Неприетите от първия етап кандидати ще участват автоматично в следващия етап на класирането, уточняват от висшето училище.

Той ще бъде обявен на 23 юли. От 24 до 26 юли, включително, класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност. Третият етап на класирането ще бъде обявен на 30 юли . Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено от 31 юли до 2 август, включително.

С два дни по-рано излезе и първото класиране на приетите студенти в УНСС. Тази година заявилите желание да бъдат приети студенти-бакалаври в редовна и в дистанционна форма на обучение са 4179-ма.

Резултатите на класираните от тях може да се видят в сайта на УНСС, както и в сградата на университета. Заявилите желание кандидат-студентите могат да получат и резултатите чрез SMS-и.

От 22 до 26 юли е срокът за потвърждаване или записване на класираните студенти, както и за потвърждаване на резервите.

Тази година като най-предпочитани специалности са на първо място "Финанси, счетоводство и контрол", следвана от "Икономика и бизнес" и Администрация и управление" при максимален бал 30,00.

При максимален бал 36,00, това са "Икономика с чуждоезиково обучение", следвана от "Политически науки" и "Медии и журналистика".

Второто класиране на прием за учебната 2013/2014 година в УНСС ще бъде обявено на 30 юли.

Водещи

Най-четени