Сакскобургготски спечелил 2,2 млн. лв. от сеч в Рила 17.03 | 12:42

Унищожените 27 000 куб. м вековни дървета край Самоков представляват керван от 780 тира

От Ростислава Иванова

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за 6 години и половина са получили близо 2,2 млн. лв. печалба от сеч на горите в Рила. Това се разбра от експерти в Софийски окръжен съд, който разгледа едно от делата за т.нар. "царски" имоти.

По него държавата чрез Министерството на земеделието и храните, представлявана от Адвокатска къща "Савова & с-ие” претендира за върнатите на Симеон и сестра му близо 16 000 дка с дървета, оценени на около 5 млн. лв. Сумите от изсечената дървесина са изчислени по ценоразписа на горските стопанства, който е под пазарните цени.

Вещите лица представиха скици за добивите на дървесина, с които адвокатите не бяха запознати и делото беше отложено за 27 март. Получи се напрежение в залата, заради словесните престрелки между двете страни.

Адвокатите на държавата успяха да освободят държавата от такси за собственическите искове и да наложат възбрани върху имотите, сечта и извозването на дървесина от спорните гори. Докато съдът излезе с решение царската фамилия няма да може да извършва каквато и да било стопанска дейност в горите край Самоков.

Ответници по делото са наследниците на царете Борис и Фердинанд начело със Симеон и Мария-Луиза, но също така и три търговски дружества – "Хастингс”, "Бороспорт” и "Агротуризъм”, закупили от бившите монарси отделни земи.

Царската фамилия влезе във владение на 16 500 дка рилски гори докато Симеон управляваше държавата като министър-председател на правителството на НДСВ и ДПС. Внушителната печалба от дърводобивна дейност е придобита в период от 6 години до налагане на мораториума върху горската сеч през 2009 г.

Експертите са изчислили, че в реституираните от монарха вековни гори, дарени на дядо му Фердинанд, за периода от 6 години са изсечени над 27 000 куб. м дървен материал. За по-нагледна представа - това е равно на керван от 780 тира с дървени трупи, пресметнаха специалисти.

Делото за горите е едно от петте, заведени през 2011 г. от държавата срещу Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Първа съдебна инстанция вече обяви за държавна собственост резиденциите "Царска Бистрица", "Саръгьол" и "Ситняково", които също бяха реституирани от Симеон, докато беше премиер . Още обаче няма решение по споровете за двореца "Врана" и за реституираните горите.

Отделно през 2012 г. съдът окончателно обяви, че дворецът "Кричим" също винаги е бил собственост на държавата, а не частно притежание на членовете на царската фамилия. Имотите в Рила заедно с 16 500-те декара гори бяха върнати на Сакскобургготски докато управляваше страната в периода 2001-2005 г. Това стана с две решения на поземлената комисия в Самоков.

Впоследствие обаче проверка на Върховната административна прокуратура установи, че са били надвзети 4500 декара. Веднъж те са връщани по нотариални актове на името на интендантството и втори път - по крепостни актове. Това дублиране е потвърдено и от новата експертиза.

Дотук държавата е предявила претенция от 250 000 лв. към Симеон II и сестра му - обезщетение за неправомерното ползване на горите и за добива от тях. След окончателното приемане на експертизата сумата, която трябва да бъде възстановена от царската фамилия на България, вероятно ще нарасне. Делото бе отложено за края на март, когато е следващата дата на процеса.

Отделно в Софийския градски съд седма година се чака решение по дело, заведено от самия Сакскобургготски срещу държавата. В него през 2008 г. той предяви претенции за собственост върху бившето стопанство на УБО край "Врана". В края на 2014 г. съдебното следствие приключи, но още няма решение.

Симеон Сакскобургготски води дело срещу България и в Страсбург заради мораториума върху т. нар. царски имоти, наложен от парламента още през 2009 г. до изработването на специален закон. Мораториумът не е вдигнат, а закон няма.

 

 

Водещи

Най-четени