Само 30% са истинските бежанци! Нелегалните ще бъдат задържани за 18 месеца 03.12 | 12:42

Доналд Туск поиска затягане на контрола по външните граници на ЕС

От iNews.bg

Нелегалните мигранти трябва да бъдат задържани толкова дълго, колкото е необходимо, за да се провери тяхната идентичност. Ако се наложи да бъдат задържани и за срок до 18 месеца, колкото позволява международното право. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Sueddeutsche Zeitung.

По данни на службите на ЕС само 30% от чужденците, които заливат Стария континент са сирийци. Останалите 70% са икономически мигранти.

Туск, чиято работа е да балансира общата европейска политика след представителствата на 28 държави членки, се обяви за спиране на потока бежанци, като подчерта, че повечето от тях са икономически мигранти. Той отбеляза и че не бива да се подценяват заплахите за сигурността.

Шефът на съвета, който е и бивш полски премиер, смята, че не са толкова големи различията с германския канцлер Ангела Меркел. От няколко дни в европейското медийно пространство се пише усилено за намеренията ѝ да докара стотици хиляди сирийци в Европа. Това бе потвърдено вчера и от унгарския лидер Виктор Орбан. Но според него трябва да бъде приоритет защитата на външните граници и шенгенското пространство.

Водещи

Най-четени