Само 5 страни в ЕС обменят информация и захранват базата данни на Европол 10.05 | 10:12

Шефът на европейските федералисти у нас смята, че трябва „по-нататъшна интеграция на нашия континент“ срещу тероризма

От iNews.bg

"Думи като мир, свобода и солидарност не са клишета, а трябва да бъдат отново изпълнени със съдържание. Европейският съюз е гарант за мира на нашия континент", заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев на дискусия за Деня на Европа, който бе отбелязан вчера.

Евродепутатът напомни, че в ЕС живее около 7% от световното население, но също така и, че държи над 25% от световната търговия и разпределя голяма част от световните блага.

Като председател на Съюза на Европейските Федералисти в България, Ковачев смята, че Европейският съюз и по-нататъшната интеграция на нашия континент са най-добрия отговор по отношение на глобалните предизвикателства и заплахи.

"Парадоксално е, когато едни и същи хора, от една страна обвиняват ЕС, че не е ефективен, че не може да се справи с глобалните предизвикателства, че не може да опазва външните граници, а от друга страна абсолютно същите хора, не позволяват на ЕС да има тези инструменти, които да гарантират ефективна защита на външните граници, не позволяват да обединим нашия отбранителен капацитет, да има общо европейско разузнаване срещу тероризма. Защото терористите работят без граници, а националните разузнавателни служи работят с граници. Скандално е, че те не си сътрудничат помежду си. Само 5 страни в ЕС обменят информация и захранват базата данни на Европол", подчерта Андрей Ковачев.

Той каза още, че общият европейски отбранителен капацитет би бил допълване, а не дублиране на НАТО.

Водещи

Най-четени