Само 661 данъкоплатци поискаха отстъпка за ремонт през 2023 година 24.10 | 16:15

Намалява интересът към данъчните облекчения за ремонт на жилища.

От iNews.bg

Намалява интересът към данъчните облекчения за ремонт на жилища.

Националната агенция за приходите (НАП) отчита значителен спад в броя на българите, възползвали се от данъчното облекчение за ремонт на жилища. Според официална справка, предоставена от НАП, едва 661 данъкоплатци са заявили желание да намалят годишния си данък върху доходите чрез това облекчение, предаде "Телеграф".

  • Условия за ползване на облекчението

Въведената през 2021 година данъчна отстъпка позволява на гражданите да намалят данъчната си основа с част от разходите, платени за труд на майстори при ремонтни дейности. Максималният размер на намалението е 2000 лева, което води до редукция на годишния данък с до 200 лева.

Реално използване на облекчението

Статистиката на НАП показва, че средният размер на използваната отстъпка възлиза на 1700 лева, което е под установения таван от 2000 лева. В резултат данъкоплатците са успели да намалят дължимия си данък за 2023 година със средно 170 лева.

Ограничения и изисквания

Приходната агенция признава единствено разходите за труд на майсторите, като изключва останалите разходи за подобрения в жилището. За получаване на облекчението е необходимо представянето на официални документи за извършените плащания, включващи разписки, фискални бонове и банкови платежни нареждания.

Намаляващ интерес

Данните сочат спад в интереса към тази данъчна преференция - през предходната година 861 души са се възползвали от облекчението за данъците си за 2022 година, което показва намаление с 200 души спрямо настоящия период.

Най-четени