Самолет на Авиоотряд 28 прибира българите от Египет 31.01 | 18:20

Извънреден полет до Кайро утре ще прибере сънародниците ни, които искат да напуснат размирната държава

От Георги Георгиев

Самолет Ербъс-319 на Авиоотряд 28 ще лети утре до Кайро, за да прибере българите, които искат да напуснат Египет. Това съобщи днес в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от БТА.

Пътниците ще бъдат очаквани на летището в Кайро в 15.00 ч. От тази възможност вероятно ще се възползват около 70 българи.

"Туроператорите вече организират извънредни чартърни полети до курортите в Египет, за да приберат намиращите се там туристи", добави министърът.

Постоянно пребиваващите сънародници в египетската столица са около 300. Стотина българи живеят на други места в арабската държава, отбелязаха от екипа на МВнР.

"ЕС има нужда от ясни и координирани действия в подобни кризисни ситуации”, е посочил Младенов в днешното си изказване пред Съвета по външни въпроси.

Българският външен министър е настоял за изработването на ясни правила за съгласувани действия на страните-членки.

"Европа застава зад демократичните искания на младите, излезли на улицата”, отбеляза министър Младенов. "Властите в Египет трябва да гарантират преход с икономическа и социална свобода, без компромис за сигурността на страната и региона”, добави още той.

Водещи

Най-четени