Самолет на България Ер кацна аварийно на летище София* 10.12 | 18:39

Кацането е извършено успешно. Сред пътниците и екипажа няма пострадали

От Нели Минчева

Самолет на авиокомпания "България Ер" е кацнал аварийно в 17.02 ч. днес на летището в София, съобщиха от аерогарата.

Самолетът е изпълнявал полет FB 363 по редовната линия до Москва (летище Шереметиево) и е излетял от Летище София в 16.30 ч. с 29 пътници на борда и 7-членен екипаж.

Поради сигнал за дефект във втори двигател е предприето аварийно кацане, на летището в София е обявена ситуация "Местна аварийна готовност".

Кацането е извършено успешно. Сред пътниците и екипажа няма пострадали.

Заради инцидента някои полети на летището са имали закъснения между 15 и 30 минути, каза пред агенция "Фокус" Николай Кабакчиев, оперативен директор на аеропорта.

Във връзка с аварийното кацане, той обясни, че около час след излитането на самолета се е откъснала обшивката на десния двигател. Моделът е "Еърбъс” 320.

Поради наложилото се аварийно кацане самолетът се върнал обратно в София като най-близко летище. Вдигнати са под тревога всички аварийно-спасителни групи на летището. На място са пристигнали пожарни, линейки – както изискват правилата за пълна готовност.

Кабакчиев отбеляза, че инцидентът вече се е отразил на останалите полети, тъй като всяко аварийно кацане е с пълен приоритет пред всички останали. Според него няма причина заради инцидента да бъдат отменяни други полети.

"Това е стандартна ситуация, реакциите са точно определени, дефинирани са. Няма изненади”, посочи Николай Кабакчиев.

*Допълнено към 19:45

Водещи