Самотните пенсионери с приемни семейства 24.10 | 14:21

Не ставало въпрос за осиновяване на възрастни хора, уточни Корнелия Нинова

От Ивелина Георгиева

Предвижда се създаване на приемни семейства за самотни възрастни хора. Това каза председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова.

Социалистите са подготвили проект на закон за възрастните хора, като има предложение, което е на етап обсъждане с пенсионерски клубове и клубове за възрастни хора, каза Нинова.

Тя уточни, че въпросните идеи не са осиновяване на възрастни хора.

Предстои да бъдат уточнени правилата и условията, по които приемните семейства ще бъдат одобрявани, критериите, на които трябва да отговарят, финансирането, което ще получават за това, че ще се грижат за самотни възрастни хора.

Помощта от държавата ще се уточни в правилник или в наредба към закона, поясни Корнелия Нинова.

Тя обясни, че заложеният принцип е подобен на приемните семейства за деца.

"Проектът на закона предвижда приемни семейства за самотни възрастни хора, за които няма кой да се грижи”, посочи Нинова и допълни, че така възрастният човек ще има права върху пенсията си и ще прави каквото поиска с нея.

С готвените промени няма да възникват права на наследяване, когато самотният възрастен човек почине.

Социалистите предвиждат законът да бъде разгледан до края на годината.

В момента той е предоставен за обсъждане на различни асоциации, клубове на възрастни хора, кметове на общини, областни управители, защото се обмисля взаимодействие между изпълнителната власт и общините по предоставяне на клубове за възрастни хора.

"Предлагаме общините да осигурят места, където възрастните хора да се събират и да имат свои клубове. В разговорите ни с кметове на общини получихме искане от тях държавата да подпомогне с издръжката на тези клубове", добави Корнелия Нинова.

Водещи

Най-четени