Самоубилият се съдия с безупречна репутация, гледал делото за ЦСКА 18.02 | 13:24

39-годишният Цветан Ценов е скочил тази нощ от междуетажно пространство в блока си

От iNews.bg

Съдията от Софийския градски съд (СГС), който тази сутрин се самоуби сутринта, скачайки от междуетажната площадка на жилищната си кооперация до кв. "Връбница", е 39-годишният Цветан Ценов. Той е гледал делото за несъстоятелност на футболен круб ЦСКА. Работел е като съдия в Гражданското отделение на Софийския районен съд (СРС), но доскоро е бил командирован в СГС. На 22 февруари обаче Ценов се е върнал по свое желание в районния съд, предаде "24 часа".

Репутацията му е безупречна. Преди две години е бил повишен в ранг от Висшия съдебен съвет.

Делото на задълженията на ЦСКА беше към края си, след като преди седмица синдикът предаде на съда над 50 възражения по дълговете на старото дружество. Съдия Цветан Ценов трябваше да ги разгледа заедно с приетите дългове и да свика заседание, на което да обяви какви точно са задълженията на клуба. Това е необходимо, за да могат кредиторите, чиито вземания са отхвърлени, да заведат своите искове, с които евентуално да оспорват. С кончината на съдията обаче това вероятно ще се проточи.

Тялото на 39-годишния мъж е открито тази нощ в непосредствена близост до бл. № 515 в кв. "Връбница”. Екипите на Бърза помощ и полицията са се отзовали на мястото на инцидента около 3.50 ч. Лекарите констатирали смъртта на починалия.

Първоначалните данни и оперативни версии, въз основа на които е започнало разследването, сочат, че мъжът е скочил от междуетажна площадка на посочената жилищна кооперация и смъртта е настъпила от травматичните увреждания вследствие на падането, съобщиха от прокуратурата.

Окончателното потвърждаване на въпросната версия обаче налага провеждането на аутопсия, оглед на жилището му (намиращо се в същия блок) и съдебно-медицинска експертиза. Поради наличните първоначални данни, досъдебното производство е започнало за престъпление по чл. 127, ал.1 НК – подпомагане или склоняване към самоубийство.

"Колегите от Прокуратурата на РБ изразяват най-искрените си съболезнования към семейството и близките на починалия ни колега", се казва в съобщението на прокуратурата.

Съболезнования на близките и семейството на съдия Ценов изказаха и колегите му от СГС. В съобщението на съда се казва, че Цветан Ценов е бил командирован в СГС на 23 декември 2015 г., а по негово настояване е трябвало да се върне на работа в районния съд на 22 февруари.

 

Водещи

Най-четени