Санирани блокове заплашени от пожари 10.10 | 16:35

Голяма част от високите са изолирани с дефектни румънски материали, МРРБ сезира прокуратурата

От iNews.bg

Нов проблем излезе със санираните по националната програма блокове. Досега неколкократно се появяваха дефекти, заради които покриви протичаха при силни дъждове. Но се оказва, че това е бил малък дефект в сравнение с установения сега. Оказва се, че голяма част от високите блокове са били санирани с некачествена румънска топлоизолация. Освен, че не отговаря на стандартите, тя се оказва и пожароопасна, което буди сериозно безпокойство.

В тази връзка Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) е внесло сигнал до прокуратурата, съобщи бТВ, чието разследване разкри проблема. Лабораторни тестове са доказали, че материалите на две румънски фирми са с по-ниско качество от декларираното и не отговарят на законовите изисквания. Установено е още, че 2/3 от високите сгради, санирани по безплатната програма за енергийна ефективност, са именно с такива румънски топлоизолации.

Заради подобни некачествени материали в средата на юни т.г. в Лондон изгоря голяма жилищна сграда. Тогава загинаха или изчезнаха над 70 души. Разследването показа, че именно външната изолация на блока не е отговаряла на изискванията, била е силно запалима и точно това е довело до огромният пожар и смъртта на десетки хора.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как се извършва то в блокове в столичния квартал "Хаджи Димитър". След инспекцията стана ясно, че сградите на територията на Столична община, в които проектите по енергийно обновяване са започнали, не са използвани некачествени материали. По думите на арх. Влади Калинов, директор "Контрол на строителството”, забавянето в старта на програмата всъщност е довело до спасяване от това да се използват дефектните изолации.

"Ако говорим за несертифицирани материали сме се спасили от това, защото се забавихме заради масовото недоволство. Процесът се разви и влязохме в по-напреднал етап и материалите се следят по-сериозно”, каза той. В София 166 сгради имат сключени договори за саниране, 70 от тях имат избран изпълнител, а 10 са със започнати дейности.

Водещи