Санкции за неизпълнение на финансовата дисциплина, иска Бойко Борисов 30.01 | 18:28

"За" Договора за стабилност сме, но без финансови задължения и данъчна хармонизация

От Деляна Петкова

"Присъединяването на България към Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз няма да бъде обвързано с поемането на допълнителни финансови задължения или ангажименти за хармонизиране на данъчната политика с тази на договарящите се държави".

С тези думи се обърна пред журналистите премиерът Бойко Борисов минути преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщават от пресслужбата на Минисетрския съвет. Премиерът припомни, че има оторизацията от Народното събрание за подписването на подобен документ.

С подпосването на договора за стабилност България ще застане зад въвеждането на строги фискални правила, към които реално страната ни се придържа в последните години на криза. "Досега се говореше за наказания на страните, които не спазват финансова дисциплина, а това е лесно изпълнимо. Нека всяка държава да затяга коланите като нас", каза още премиерът.

Бюджетната дисциплина, която спазва България, е заслуга на много правителства, включително и на сегашното, призна Борисов. "Важното е и в бъдеще да спазваме такава политика като работим за икономически растеж, създаваме нови работни места, водим борба с данъчните измами, насърчаваме средния и малък бизнес", допълни той.

В момента лидерите на ЕС заседават, като освен договора за стабилност, ще бъдат обсъдени още и теми, посветени на икономическия растеж, безработицата и дълговата криза.

Водещи

Най-четени