Сапунджиев, който блъсна Паоло, карал със 7 акта 12.06 | 12:39

Шофьорът остава под домашен арест, защото няма опасност да се укрие

От Цанка Донкова

Георги Сапунджиев, който е обвиняем, че блъсна и отне живота на 4-годишния Паоло в Стара Загора, се оказа, че е карал със 7 други акра. Апелативният съд в Пловдив потвърди взетата от Окръжния съд в Стара Загора мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Сапунджиев.

"Няма опасност Сапунджиев да се укрие, или да извърши друго престъпление", мотивира се председателят на състава съдия Евдокия Кемалова. Тя изтъкна, че искането на прокуратурата на Сапунджиев да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" е продиктувано от обществения натиск, но съдът трябва да прецени безпристрастно фактите по случая.

Делото бе образувано по протест на държавното обвинение, което настоя за налагане на по-тежката мярка за неотклонение. "Съдът не е обсъдил нещо много важно - извършените по-рано нарушения от Сапунджиев", каза пред съда прокурор Красимир Папаризов. Той цитира справка, според която на Сапунджиев са били наложени 7 наказателни постановления за нарушения на правилата за движение по пътищата.

"В единия случай той е бил хванат да шофира с над 0,5 промила алкохол, има нарушение за шофиране без книжка и без документите на автомобила, както и за несъобразяване с пътната обстановка", изреди прокурор Папаризов.

Обвиняемият има криминална регистрация и за нанасяне на средна телесна повреда, допълни прокурорът. По думите му, няма начин един районен инспектор, който обслужва 10 села, да следи дали се изпълняват условията на мярката за неотклонение "домашен арест".

Сапунджиев трябва да пребивава в дома си в старозагорското с. Змеево. Самият Георги Сапунджиев не се яви в съда, а бе представляван от адвоката си Георги Георгиев. Недопустимо е да се позоваваме на високия обществен и медиен натиск, съдът трябва да решава по съвест, призова защитникът.

"Клиентът ми никога не е заявявал, че ще търси начин да бъде оневинен. Още при разпита на болничното легло, той каза: "Само малко да се съвзема и ще окажа пълно съдействие на разследващите. Страшно съжалявам за това, което се случи и ще си понеса последствията", цитира думите на Сапунджиев адвокатът му. Пред него Сапунджиев казал още: "Как да поднеса извиненията си на тези хора, като има опасност когато се появя пред дома им, да бъда убит".

Адвокат Георги Георгиев подчерта пред съда, че все още прокуратурата не е образувала досъдебно производство за нанесения на клиента му побой от очевидци веднага след инцидента. Вследствие на това, Сапунджиев е със спукано тъпанче на лявото ухо и трябва да му се направи операция, инак ще оглушее, подчерта защитникът.

Прокуратурата е длъжна да осигури адекватно лечение на обвиняемия, каза в края на заседанието съдия Евдокия Кемалова.

Макар да бе предварително обявен, мирният протест на родители пред Съдебната палата в Пловдив не се състоя. Присъствали са само неколцина души, сред които Вера Вулджева от фондация "Искам бебе", която е близка на майката на Паоло - Красимира.

"Много ми е болно - докато не станем единни, всичко ще е много трудно", посочва тя . И призова за ефективни наказания на шофьори, причинили смърт на пътя. Имаме закони и те трябва да се прилагат, хората да видят, че виновниците са наказани за действията си, настоя и Бианка Бикова от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, допълва БТА.

Водещи

Най-четени