Сарафов: ГДБОП е управлявана като черна дупка 12.11 | 10:23

Имало достатъчна начална информация за наказателно производство срещу Бисеров

От Кремена Бедерева

"Имаме достатъчна начална информация, която дава основание да започнем наказателно производство срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков."

Това казва Борислав Сарафов, зам. главен прокурор, в интервю за в. "Преса".

"В последните няколко години бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е управлявана като черна дупка – информационният поток е потъвал в нея, след което информацията, подавана към прокуратурата и другите компетентни институции, е филтрирана и селектирана по преценка на ръководството на тази служба.

В тази връзка ще споделя, че през юни тази година главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС подписаха тристранна заповед, с която разпоредиха пълна инвентаризация на оперативното стопанство на бившата ГДБОП по три основни направления на работа, а именно срещу наркоразпространението и трафика, срещу контрабандата и срещу корупцията.   

Докладите на съвместните работни групи са класифицирани, но констатациите, особено по последните две направления, са, меко казано, твърде неласкави. Не вярвам да има гражданин, който да е доволен от резултатите на службата по отношение на противодействието на контрабандата и корупцията.

Мога да ви уверя, че този казус сме твърдо решени да го доведем докрай. Това заявява Сарафов по случая с разследването срещу четиримата обвиняеми по делото за ощетяване на държавата с над 8,5 млн. лв. от бившите изпълнителни директори на НЕК – Крум Анастасов и Иво Лефтеров, заедно с ръководителите на консултантските компании Събин Събинов и Богомил Манчев.

По делото се работи изключително интензивно от цял екип следователи. Не е изключено процесуалното качество на някои свидетели по делото да бъде променено, категоричен е зам. главният прокурор.
 
Запитан докъде стигна следствието за скандалното тефтерче на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, Сарафов обяснява, че разследването е на финалната си права. "Предполагам, че ще бъде приключено и внесено в съда до края на годината."
 
Не бих искал да давам съвети нито на г-н Станишев, нито на г-н Борисов. В прокуратурата знаем как да събираме доказателства и кога да внасяме обвинения в съда. Това отговаря Сарафов във връзка с въпрос дали трябва, подобно на Сергей Станишев, който поиска прословутото му дело за изчезналите документи да влезе най-сетне в съда и му бе поискан имунитетът, и Бойко Борисов да прояви подобна активност по разследването за скандалния му разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, в който искаше да спре митническата проверка във фабриката на покойния вече бизнесмен Мишо Бирата.

Водещи

Най-четени