Сатовча в безизходица, сега пък градушка я удари 15.06 | 18:45

Засега щетите се оценяват на близо половин милион

От Теодора Кокаланова

Пороен дъжд и силна градушка нанесоха нови щети в община Саточва, съобщи кметът Арбен Мименов. Поройният дъжд е оставил поражения в селата Фъргово, Плетена и Вълкосел.

Няма информация за пострадали хора. Общинска комисия обикаля засегнатите места, за да опише щетите. Градушката е унищожила голяма част от селскостопанската продукция и тютюна.

"Щетите в Саточва, причинени от проливните дъждове в петък, възлизат на над 400 000 лева", уточни още кметът Арбен Мименов. По думите му пораженията върху инфраструктурата са сериозни. "Липсва асфалта по много от улиците, разрушен е и околовръстният път. Отводнителните шахти са запушени, ще трябва изцяло да се отремонтират", отбеляза Мименов. 

Водата е влязла в десетки къщи, отводняването продължава. Възрастните хора в селото разказват, че никога не са виждали такъв пороен дъжд, информира агенция "Фокус". Кметът подчерта, че за овладяване на ситуацията общината е ангажирала цялата налична техника.

"Мобилизирани са багери и работници, които заравняват разбитите улици и почистват затлачените с кал, дърва и пясък шахти. Спешно трябва да се бетонира дълга около 2 километра канавка над селото, която е наводнила къщите", уточни Мименов. 

Кметът е категоричен, че общината няма как да се справи със собствения си бюджет. Ще се търси помощ от държавата по съответния ред. 

Водещи

Най-четени