Сачева: До края на месеца ще са изплатени всички забавени помощи 22.01 | 12:00

Причината за проблема по мярка „Запази ме“ е в многото технически грешки в заявленията, обясни тя пред депутатите

От iNews.bg

"Имаше действително забавяне по мярката, но до края на месец януари всички суми, които са за месеците ноември и декември, ще бъдат изплатени на хората и те ще ги получат". Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева във връзка с информацията за забавени плащания по мярката "Запази ме", цитирана от БГНЕС.

По тази мярка държавата изплаща по 24 лева директно на работниците и служителите, а тя е насочена към затворените от пандемията бизнеси. По думите на социалния министър причина за забавянето са станали многото сгрешени банкови сметки и грешно попълнени декларации от страна на кандидатите, което довело и до много голям обем работа по отстраняване на грешките.

До този момент са подадени са 8 194 заявления за компенсиране на 42 960 работници и служители. Към вчерашната дата са изплатени 4,5 млн. лв. за 16 хил. работници, уточни Сачева.

"От февруари ще започне приемът на документи за компенсации в 75% от осигурителния доход на работниците. Бързам да отбележа, че 75% от осигурителния доход е 100% от дохода, който взима работника нето. Нямам как повече да се плати, защото това би означавало ние да повишаваме заплатите на работниците и служителите", уточни Сачева.

По мярката 60/40 до момента са изплатени 747 млн. лв., запазени са 250 хил. работни места. Тази година са предвидени 600 млн. лв. за продължаване на мярката до м. септември.

Водещи

Най-четени