Сачева: Имаме механизми за справяне с проблемите 15.03 | 13:15

Наема се допълнителен персонал за лечебни заведения, съобщи социалният министър

От iNews.bg

"Държавата и в момента има механизми за справяне с проблеми. Мерките към момента могат да покрият първоначалния период. Предстоят преговори за допълнителни средства от Европейската комисия и възможност за покриване на допълнителни разходи. На първо място ще искаме да обезпечим допълнителни възнаграждения на лекари и на медицинския персонал, наемане на допълнителен персонал, както и доставки на храна за лечебни заведения, които вероятно ще бъдат карантинирани. На първо място искаме да обезпечим здравната система, защото в момента тя е под най-голям натиск". Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ следващият фокус ще бъде върху обезщетенията за безработица:

"Вероятно утре ще обсъдим възможностите работодателите, които предвиждат да освободят служители, да изпращат електронно списък със служителите, които биха освободили, в Агенцията по заетостта, с техните банкови сметки, за да не ходят хората да се регистрират в Бюрата по труда и да подлагат на риск здравето си, тоест регистрацията им да стане електронно".

В предаването "Неделя 150" Сачева подчерта, че актуализация на бюджета се предвижда на по-късен етап, защото в момента наличните ресурси са достатъчни.

"На първо място в една такава извънредна ситуация би трябвало всички да проявим солидарност и съпричастност. И когато говорим за решаване на непосредствените проблеми, би трябвало да използваме всички налични механизми. Тоест, ако хората имат натрупана отпуска, да я използват, работодателите да започнат с гъвкаво работно време или с работа от вкъщи. Определили сме защитени категории – бременни жени, хора с увреждания, хора с хронични заболявания, хора над 60 години, жени в процедура на инвитро, родители, които сами отглеждат своите деца, хора, които сами се грижат за свои болни близки. Болнични се изписват за заболяване, а за карантина – само при завръщане от страни, определени в заповедта на здравния министър".

Утре министерството ще предложи законова промяна - за всички над 400 000 работещи пенсионери, които по това време подават документи за преизчисляване на пенсиите си, това преизчисляване да се осъществи служебно от 1-ви юни, за да не ходят до НОИ и до териториалните поделения и да рискуват здравето си.

"Всичко, което може да бъде свършено по служебен път или електронно, ще направим организацията да бъде направено… Всички срокове на документи в сферата ще бъдат удължени", подчерта Сачева.

Водещи

Най-четени