Сблъсък между Плевнелиев и Радев заради Крим 15.01 | 12:09

Позициите на президентите се оказаха в двата полюса

От iNews.bg

В оставащите няколко дни до предаване на поста президент на Република България Росен Плевнелиев използва възможността да направи публична равносметка на мандата си. В тази връзка коментира, че не е допуснал големи грешки. Освен това помогнал на страната ни в един труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове.

"Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал", обясни той пред БНР.

След като новоизбраният държавен глава поеме поста Плевнелиев смята да продължи да работи с партиите. Няма намерение обаче да се връща в парламента, нито да прави своя формация.

Плевнелиев взе отношение и по позицията на Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкции на Русия заради Крим. Според него генералът трябва много добре да обмисли позицията си и да се съобрази със закона.

"По най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре" е украински,  но "де факто" е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички", обясни Плевнелиев.

В подкрепа на тезата си президентът припомни, че съдът в Хага определи анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия" и "незаконна окупация". Ето защо според него ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

Водещи

Най-четени