Свалят белезниците на Чеци срещу 15 хил. лева 01.08 | 15:22

Обвиненият за убийството на Яна Кръстева напуска ареста

От Андриян Георгиев

Обвиняемият за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов - Чеци напуска ареста срещу 15 хил. лв. парична гаранция.

Според съдиите, които заседаваха при закрити врата, нямало достатъчно доказателства, както и мотиви Русинов да е убиецът на 28-годишната Яна Кръстева, съобщи БНР.

Съдия Мариян Марков заяви, че е силно разколебан от факта, че в последните три месеца прокуратурата не е събрала нито едно ново доказателство срещу Русинов.

Промяна на мярката беше поискана от защитата на Чеци. Решението на съда не е окончателно и подлежи на протестиране от прокуратурата.

Половият акт между двамата по-скоро не е бил насилствен, смята съдът.  

iNews припомня, че Яна Кръстева беше убита жестоко миналата година. Тялото на Яна беше намерено под дърво в Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Твърди се, че тя е била удушена часове след концерт на стадион "Българска армия" предната нощ.

Русинов обаче беше обвинен едва на 30 април 2012 г., като дотогава беше смятан за свидетел. ДНК експертиза, направена в Австрия, доказа, че от 7 косъма, намерени по тялото на Яна, 5 са на Русинов, а два - на неизвестни мъже.

На 8 май Софийският апелативен съд (САС) остави Николай Русинов за постоянно в ареста. Тогава съдът смяташе, че има достатъчно доказателства, че той е убил Яна. Главното основание на САС беше, че Чеци е оставил "уникален клетъчен материал" по тялото на Яна.

Тъй като Русинов беше казал пред разследващите, че бил с нея в нощта на смъртта на Яна, но я е оставил жива, прокуратурата предпочете да работи по версията, че убиец е първоначално задържаният Пламен Трифонов. Той беше основен заподозрян 4 месеца и остана в ареста, докато Софийският апелативен съд не го освободи, записвайки в мотивите си, че фактът, че Трифонов е бил на мястото, не означава, че е извършил престъпление. Австрийската експертиза окончателно доказа, че няма следи от Трифонов около Яна.

Първоначално от трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че "имаме извършителите на убийството", и каза, че те са двама. Николай Русинов беше единият, а другият - Пламен Трифонов, за когото вицепремиерът заяви, дни след намирането на трупа, че има "безспорни доказателства".

Водещи

Най-четени