Светият синод награди Борисов с най-високо църковно отличие 12.03 | 15:22

Високото отличие ще бъде връчено на премиера на 2 май

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов е отличен с църковния орден "Св. цар Борис Покръстител" - първа степен. Решението за награждаването е взето от Светия синод на заседанието му вчера, съобщиха от пресцентъра на Синода.

"Високото отличие ще бъде връчено на премиера на 2 май, деня, в който църквата чества св. цар Борис Покръстител, по време на тържествата по повод 1145-годишнината от основаването на самостойна Българска православна църква (4 март 670 г.)”, се съобщава в съобщението, но не става ясно за какви заслуги  ще бъде отличен премиерът.

Орденът "Св. цар Борис Покръстител" е най-високият в наградната система на църквата, напомнят от синода. Учреден е по решение на Светия синод през пролетта на 1979 г. по повод 1300 години от създаването на българската държава. Отличието се връчва на представители на православни църкви и държавни глави с особени заслуги към църквата.С този орден са отличени патриарх Максим (1979 г.) и руските патриарси Пимен (1974 г.), Алексий II (1998 г.) и Кирил (2012 г.), напомнят още от синода.

От държаните глави носители на орден "Св. цар Борис Покръстител" са руският президент Владимир Путин - 2003 г., както и президентът Георги Първанов - 2003 г. и бившия премиер Симеон Сакскобургготски - 2003 г. за заслуги  към православието - най-вече за тяхната роля в ликвидирането на църковния разкол.

 

Решението на Синода да отличи Бойко Борисов предизвика бурни реакции сред политиците.

"Потресен съм. С този си акт Светият синод кара всички честни, умни и нормални българи да станат атеисти", заяви независимият депутат Велизар Енчев, цитиран от БГНЕС.

"Впрочем не трябва ли църковните настоятелства по места остро да порицаят това скандално решение на митрополитите и патриарха? И да попитат своята Митрополия: За какви точно заслуги Борисов е отличен? Заради Мишо Бирата ли? Заради контрабандните цигари в нелегалната фабрика до Крайморие? Заради докладите на щатските посланици за Борисов? Заради спирането на "Южен поток" ли? Или може би заради дълга от 16 милиарда лева?", допълва независимият депутат.

 

 

 

Водещи

Най-четени