Светлозар Лазаров: Акцията в Лясковец е провалена 08.04 | 20:38

Междувременно журналистът Димитър Цонев получил писмо със заплаха

От Мая Александрова

"Основните факти по отношение на операцията в Лясковец са известни както на професионалистите, така и на хората, познаващи материята. Действията на служителите са законосъобразни". Това заяви в ефира на БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той отново подчерта, че Министерството на вътрешните работи не може да бъде само регистратор на престъпления, а трябва да изпълнява функциите си съгласно закона.

Лазаров припомни хронологията на събитията от началото на разработване на операцията до нейното провеждане и уточни, че участието на СОБТ е в съгласие със законовите уредби – отрядът се подчинява на разпорежданията на областните директори, тъй като на местно ниво се вземат решенията за осигуряване на периметър, както и за присъствието на други служби.

Главният секретар на МВР отбеляза негативната тенденция бивши ръководители и експерти от вътрешното ведомство да коментират какви способи би трябвало да бъдат приложени по време на операцията, при положение че именно тези хора в продължение на година и половина не са предприели действия за извеждането на Петко Савов от дома му.

"Акцията е провалена, ние признахме това. Колко пъти в миналото е имало подобни признания", попита главният секретар.

"Проблемите са заложени много назад в годините", заяви главният секретар на МВР.

Той посочи, че се предприемат действия и се разработват тактики, които да подобрят подготовката и работата на командосите от СОБТ.

Светлозар Лазаров коментира и работата по разкриването на престъпления, добили сериозен обществен отзвук в последните дни.

"Ако тези деяния са извършени във връзка с журналистическата работа на потърпевшите, представляват заплаха за демокрацията", коментира Лазаров.

Той добави, че поддържа постоянна връзка с ръководството на столичната дирекция и следи отблизо работата на разследващите по случая.

"Служителите на МВР правят всичко възможно за установяването на извършителите, но подобни престъпления се разкриват трудно. Има изоставане в подхода на работа, трябва да се отчете и фактът, че София е една от малкото европейски столици, която не е детайлно покрита с камери за видеонаблюдение. Всичко това затруднява набавянето на начална информация, която да даде насока на разследването", посочи главният секретар на МВР.
Водещият Димитър Цонев предаде на Светлозар Лазаров писмо със зле прикрита заплаха. В писмото към журналиста зрител пишел, че много съжалява, че пише това писмо в момента, в който журналистите протестират заради Шикерова, "но няма да се учудя, ако и на вас ви се случи случка". "Аз трябва ли да се плаша?", попита Цонев главния секретар.

Лазаров обясни, че водещият трябва да даде показания дали има притеснения, дали е получавал заплахи, а разследващите да достигнат до някакъв резултат.

"Не ми се е обаждал по телефона", обясни Цонев.

Във въпросното писмо зрителят споделял, че изпитвал разочарование от негови интервюта в предаването и смятал, че те са пристрастни.

Водещи

Най-четени