Световен ден в памет на загиналите на пътя 18.11 | 09:09

Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя

От Андриян Георгиев

На днешния 18 ноември хората по света почитат паметта на хилядите хора, загинали без време по пътищата в следствие на пътнотранспортни злополуки.

Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота си. 

Нека всички с повече воля и упоритост обединим усилията си и от възпоменание към жертвите пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението и направим нашите пътища по-безопасни за всички.

Разтърсваща инсталация в памет на загиналите при катастрофи ще бъде открита от 10 часа пред спешния център на Военномедицинската академия в София, до дисплея "брояч на катастрофите”, съобщиха организаторите.
С резолюция на Асамблеята на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 година за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост, всяка трета неделя на ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. 

В храма "Свети Седмочисленици" в София ще бъде отслужена панихида. 

Водещи

Най-четени