Световни агенции с унищожителни коментари за България 09.01 | 11:20

Мутренските времена в България не са си отивали, коментира Людмил Рангелов

От iNews.bg

Убийството на бизнесмена Петър Христов получи широк отзвук в редица световни агенции. Собственикът на една от най-големите компании млекопроизводители в България е бил застрелян и убит през деня, пише The Guardian.

"Убийството идва само няколко дни, след като България – най-бедната и корумпирана стана в Европейския съюз, пое 6-месечното ротационно председателство на ЕС", пише изданието. Медията цитира информации за убийството на Петър Христов и подчертава, че той е близък до високопоставени лица от ГЕРБ.

"Убийството идва при внимателното разглеждане от Брюксел, която критикува България, че не се бори достатъчно с престъпните банди и корупцията. Преди три седмици данъчен служител бе застрелян в колата си в центъра на София", пише още The Guardian.

Петър Христов помогнал за залавянето на банда, която стояла зад серия отвличания по време на първия мандат на настоящия министър-председател Бойко Борисов, казва Euronews.

"Според Европейската комисия, наскоро организираната престъпност в страната стана "по-малко видима" и е по-малка заплаха за стабилността, отколкото в миналото. Въпреки това, борбата срещу корупцията е област, която е видяла най-малък напредък", посочва медията.

МВР няма данни убитият бизнесмен да е получавал заплахи

В контекста на убийството, и Ройтерс определя България като най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз.

Мутренските времена в България не са си отивали. До този извод стигна адвокатът Людмил Рангелов в контекста на шокиращите убийства и похищения от края на миналата година и началото на тази.

Вчера пред офиса му в столичния квартал "Манастирски ливади" бе разстрелян Петър Христов, който е собственик на една от най-големите млекопреработвателни фирми у нас. Преди дни пък бе извършено жестоко шесторно убийство в Нови Искър, след което според МВР издирваният нападател се е самоубил.

В "България сутрин" адвокат Рангелов свърза събитията от последните дни с отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков - Адриан, както и стрелбата срещу един от шефовете в НАП Иво Стаменов, като по думите му тези случаи показват, че мутренските времена не са си отивали.

Убийството на Петър Христов ще бъде изключително трудно за разкриване. Очевидно е поръчково и извършителят е доста квалифициран, убеден е Людмил Рангелов.

Смята се, че убитият 49-годишен бизнесмен е свързан с делото срещу "Наглите" и е помагал за разкриването на престъпната група.

"Ако добросъвестно е искал да помогне на властите и е достигнал до информация, по-скоро е действал като гражданин, а не като бизнесмен. Бил е в комфорт с околните, свободен, самоуверен, с много интензивни контакти, движил се е без охрана. Всичко това говори, че не е имал притеснения", каза още юристът.

"Не знам дали се връщат мутренските времена, но е време е държавата да се завърне! Не съм предполагал, че така ще започне новата година. Шесторното убийство в Нови Искър травмира цялата нация, не сме свикнали да стават такива зверски неща. В обществото се насажда чувство за перманентен страх и несигурност", каза пред Bulgaria ON AIR бившият депутат и телевизионен водещ Росен Петров.

"Убихме МВР и службите за сигурност, и вече 27 години се опитваме да ги реанимираме доста безуспешно. Агентурата е разбита. Направихме така, че "сътрудник на МВР" да звучи мръсно, грозно. Когато системата за сигурност е разбита, тогава можем да очакваме всичко", каза още Росен Петров.

Водещи

Най-четени