Свещеници настояват за извънредно заседание на Светия синод 09.01 | 14:23

Те искат да се отложи изборът за Неврокопски митрополит

От Мая Александрова

Свещеници от Неврокопската епархия поискаха патриарх Неофит да свика извънредно заседание на Светия синод и на него да се вземе решение за отлагането на избора за Неврокопски митрополит,
насрочен за 12 януари в Неврокопската епархия.

Това заяви в Никола Ризов - свещеник в Санданската духовна околия, и уточни, че причина за това искане са опорочените, според него, избори за епархийски избиратели в Неврокопската епархия от 2013 г.

На 21 април 2013 г. се състояха избори за епархийски избиратели във всички духовни околии на Неврокопската епархия - Гоцеделчевска, Разложка, Благоевградска, Санданска и Петричка, обясни отец Ризов.

По думите му в Санданска, Петричка и в Разложка околия изборите са били касирани, защото е "имало хора, неподходящи за бъдещи епархийски избиратели". Затова на 26 май имаше втори избори в трите духовни околии, а в Петрич имаше и трети избор, а в Разлог - четвърти избори, докато се изберат подходящи хора, които ще гласуват в бъдеще за подходящия наследник на Неврокопската епархия, заяви свещеникът.

Отец Ризов обясни, че нарушенията в тези избори са се изразявали в това, че избирателите, които не са били съгласни с тях, не са подписали избирателните протоколи, но на това не се обърнало внимание и изборите били признати за редовни. Никола Ризов каза, че той и други свещеници не са подписали изборните протоколи от 2013 г.

Според устава, ако един от избирателите на епархийските избори не подпише избирателния протокол, изборът се счита за невалиден, отбеляза свещеникът.

"Затова написахме жалба в предвидения по устава седемдневен срок, но писмото ни беше скрито в архиерейското наместничество в Сандански и не беше изпратено до Неврокопската митрополия", заяви отец Ризов.

Категорично сме против и срещу това, че особено в листата на цивилните избиратели има голям процент членове на БСП, заяви отец Ризов.

"Имайки предвид, че БСП е наследница на БКП, която през всичките години е била сериозен противник, унизител и пряк унищожител на църквата и на добродетелите, които тя проповядва, сме склонни да мислим, че тези хора са предложени целесъобразно", коментира свещеникът.

Той заяви, е поради тази причина са написали писма-възражения до Неврокопската митрополия, до Видинския митрополит Дометиан - временен наместник на Неврокопската епархия, а чрез него и до патриарх Неофит.

"До днес нямаме отговор, но това не ни учудва, защото Светият синод е труден и бавен във вземането на решения", заяви отец Ризов.

Той съобщи, че има и подписка с около 500-600 подписа, приложени към писмото с искане за отлагането на избора, до патриарха и до Светия синод, в която също се иска отлагането на избора в Неврокопската епархия в "бъдеще време".

Отец Владко Тасков заяви, че искат от патриарха и от Светия синод да проверят изборните книжа, защото, ако те не са подписани, изборът в Неврокопската епархия е недействителен.

"Ако изборът е одобрен, нека да стане ясно, с какви подписи, е станало това. Искаме само да се изпълни уставът, който е приет от църковно-народния събор", каза свещеникът.

Той настоя също Светият синод с анкетна комисия да провери дейността на епархийския съвет в Неврокопската епархия.

"Това е необходимо, защото последните сведения, които получаваме - скришно, като мълви, са за огромна задлъжнялост на нашата епархия и това е зловещо", коментира отец Тасков.

Тримата свещеници от Неврокопската епархия поискаха да има и нови избори за епархийски
избиратели в епархията, за да не може "тези наредени партийни секретари да избират следващия Неврокопски владика, съобщи БТА.

Водещи

Най-четени