Свидетел по делото срещу Ковачева: Бебето беше с брутално счупена глава 27.01 | 16:57

Според съдебно-медицинската експертиза обвинената акушерка е психично здрава

От iNews.bg

Новородената Никол, която без малко да умре преди две години в родилното отделение на болница "Софиямед", след като бе налагана с шамари и шише от акушерката Емилия Ковачева, е била с "брутално счупена глава и множество други тежки травми по тялото" при постъпването й за лечение в "Токуда". Това заяви пред съда на поредното съдебно заседание срещу Ковачева свидетелят по делото Галина Недялкова, началник отделение в "Токуда.

Съдебно-медицинската експертиза на акушерката Eмилия Ковачева показва, че тя не страда от психично заболяване и е осъзнавала действията си в нощта, когато е нанесла побоя над 4-дневната Никол. Съдебномедицинската експертиза беше представена днес от вещите лица, предаде Дарик.

Междувременно делото и този път не мина без редовните номера на адвоката на Ковачева с изкане на отводи, за да протака делото.

Галина Недялкова, която е завеждаща клиниката по Образна диагностика към "Токуда", сподели пред съда, че в лечебното заведение са установили несъответствие с подадените от "Софиямед" травми на детето. Последвалата медицинска комисия е установила, че детето е малтретирано и има брутално счупване на главата, травма на меките тъкани на гръдния кош и тежка травма на част от мозъка.

Защитникът на подсъдимата Владислав Янев на няколко пъти се опита да постави под съмнение компетентността на д-р Недялкова. Защитата си позволи да отправи забележка и на заседател, че "правел недопустими физиономии, докато той задавал своите въпроси". Последва предупреждение от съдията по делото към самия Янев за недопустимо поведение.

Вещите лица представиха днес и съдебномедицинската експертиза, която доказва, че акушерката Емилия Ковачева не страда от психично заболяване и е осъзнавала действията си. Те споделиха, че са установили и т.нар. "островна амнезия", което означава частично губене на спомени. Това обаче според тях била честа тактика при подсъдими.

Янев атакува и вещите лица като оспори и тяхната квалификация и даде думата на подсъдимата акушерка. Тя каза, че при първата среща с тях била отведена от дома си от двама неизвестни полицаи, вещите лица не са я осведомили за правата й, а тя самата не е била адекватна и не помни какво им е споделила.

Последваха искания за отводи от страна на адвоката й - един за вещите лица и два за съдебния състав. Следващото заседание на съда ще е на 9 февруари.

Водещи

Най-четени