Свикват събор на православната църква 21.09 | 17:00

За това се договориха патриарх Неофит и Вселенския патриарх Вартоломей

От Цанка Донкова

Има нужда да се свика "Свети и велик събор на Православната църква”. Това стана ясно на среща между българския патриарх Неофит и архиереи от Патриаршеския двор при Вселенската патриаршия, водени от Вселенския патриарх Вартоломей, съобщават от Светия синод на БПЦ.

Велик събор е необходим, за да се разрешат актуални за светото православие проблеми. Сред тях са начина, по който се провъзгласява автономия и на автокефалия, диптихите или старшинството на поместните църкви, календарния  въпрос, въпросите, касаещи брака и поста в православната църква, отношенията с останалия християнски свят и с другите религии, и ролята на православието за утвърждаване на християнските идеали.

По време на двустранната среща е засегнат още и въпросът къде точно и под чие председателство  ще се проведе съборът и как точно ще се взимат решенията на него, допълва БТА.

Нуждата от повече български свещеници, които да обгрижват българите в Истанбул е била изтъкната на срещата, както и темата за богослуженията на гръцки език за гръцкоговорящи православни християни в нашата страна.

Водещи

Най-четени