Свлачище скъса магистрален водопровод и остави Кърджали без вода 15.03 | 19:05

Възстановяване на водоподаването ще отнеме поне 36 часа

От iNews.bg

Водопроводът, който захранва с питейна вода от язовир "Боровица" хиляди домакинства в района на Кърджали, е скъсан от свлачище в неделя сутринта. Целият скат под село Пъдарци се е свлякъл в язовир Кърджали, съобщи БНР. Тоновете земна маса са скъсали на няколко места дебелата стоманена тръба.

Засегнатият участък е с дължина 100 метра. За да се поправи, ще се наложи да се копае на 4 метра дълбочина  при продължаващо движение на земните пластове. Свлечената земна маса е повлякла голям участък от водопровода. Повредата е на място, където преди половин година се активизира свлачище след проливните дъждове.

В района на повредата вече работят дежурните екипи на ВиК. Най-краткият срок, който специалистите дават за възстановяване на водоподаването, е 36 часа. Работата на аварийните екипи се затруднява от недостъпното място на повредата. Дотам се ходи пеша три километра, силно пресеченият терен е затруднил достъпа дори на тежките багери. Над мястото на аварията преминава далекопровод, който също може да се скъса. Ще се работи денонощно, осигурено е осветление и генератори за ток.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е информирана за тежката ситуация. От обед вече няма вода в Кърджали, Момчилград и още около 40 села. От ВиК посъветваха домакинствата да се запасят с необходимите количества вода. ВиК - Кърджали ще осигури водоноски за населените места, засегнати от аварията.

Още четири критични участъка има по трасето на магистралния водопровод, строен преди повече от 50 години. Общината в Кърджали има планове за изграждането на нов, но за него трябват над 10 милиона лева, които не са по силите на местната управа.

Водещи