Свлачището застрашава пътя Златни пясъци - Кранево 16.10 | 15:24

Нужни са средства за реализирането на обходен път

От Елена Кирилова

Главният път Златни пясъци - Кранево е застрашен от свлачището, което се намира на 50 метра от трасето, предаде агенция "Фокус”.

По думите на кмета на община Аксаково Атанас Стоилов проблемът е сериозен, защото свлачището този път не е близо до морето, както е било през предишните години. Вместо това то може да засегне сериозно главния път. Свлачището, което се намира на 50 метра от пътя, стана причина и за разрушаването на фара, който беше разположен във високата част.

Още преди 10 години е установено, че това е най-голямото свлачище, което съществува на територията на България.

"Ако някога районът се укрепва изцяло или частично, проектът, който се прави, трябва да се реализира до шест месеца. След това този проект става неизползваем заради постоянното движение на земните пластове”, обясни Стоилов.

Той смята, че съществува реална опасност за пътя, ако не бъдат предприети навременни мерки.

Общинската администрация ще се заеме с подготовката на документите, с които ще помоли в националния бюджет за 2013 г. да бъдат отделени пари за целева субсидия, най-вече за община Балчик. С тези средства ще бъде реализиран обходния път, който навремето е създаден с тази цел, да помага при подобни критични ситуации.

Той преминава през селата Кичево, Осеново и Кранево, но има неизпълнени два километра.

Водещи

Най-четени