Сдружението на общините иска промени в Закона за местните данъци и такси 18.05 | 10:43

Единните правила, които важат за всички оперативни програми на ЕС, трябва да бъдат унифицирани, да са прости и да няма "творческо прилагане", смятат от НСОРБ

От iNews.bg

Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ настоява за сериозни промени в законодателството за местните данъци и такси. Това каза заместник изпълнителния директор на организацията Емил Савов по БНР. Според него общините не трябва да плащат санкции, когато при подготовката и изпълнението на проекти, възлагани с обществени поръчки, са спазили българското законодателство, но то е в разрез с европейските директиви.

"80% от обществените поръчки в България ги възлагат общините. По-големият проблем е не толкова сгрешени критерии, а сгрешено законодателство. Сега правим съвсем нов закон. Силно се надяваме, че това, което правим в момента, няма да го пипаме поне 2 години", коментира Савов.

На годишно събрание в Пловдив в понеделник организацията трябва да приеме предложение за проект на нов Закон за местните данъци и такси. Старият носи духа на първообраза си от 1956 г., заяви Савов и посочи някои мерки в новия: "Увеличаване на броя на общинските данъци с добавяне на подоходен данък, където споделяме теглото с държавата. Тоест държавата се отказва от част от сегашния подоходен данък в наша полза. И новият данък, който ще отиде главно за селските общини - за земеделските земи - нещо, по което сме уникални - един актив, който носи милиони левове за собствениците, при нас е необлагаем от гледна точка на данъкоплатеца", коментира зъм председателят на НСОРБ. В новия Закон за управление на средствата са заложени промени, предложени от Националното сдружение на общините, и в него влизат няколко "принципни въпроса", при които финансовите корекции не би трябвало да се внасят от бенефициенти по европейски програми.

Според Савов, единните правила, които важат за всички оперативни програми, трябва да бъдат унифицирани, да са прости и  да няма "творческо прилагане" на тези правила от страна на управляващите органи. Новата програма за регионално развитие - "Региони в растеж", е насочена към онези общини, които имат потенциал да генерират растеж и от Националното сдружение на общините не смятат, че тя ще помогне за преодоляване на сегашните задълбочаващи се регионални различия.

Водещи

Най-четени